Tartalomjegyzék
A diós mákos patkó nagyon egyszerűen elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! A dió és a mák is rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Azt is jellemzően a nagyobb ünnepek alkalmával főleg süteményként. Ez a sütemény recept is leginkább karácsony környékén kerül elő, pedig az év bármely időszakában könnyedén süthető! Ráadásul a mák és a dió is egész évben – szezonalitástól függetlenül – elérhető.
Diós mákos patkó recept
Hozzávalók dióshoz:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg darált dió
- pici só
- pici fahéj
Hozzávalók a mákoshoz:
- 25 dkg liszt
- 18 dkg margarin
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg darált mák
- pici só
- pici fahéj
A diós mákos patkók elkészítése:
- A lisztet át kell szitálni és hozzá kell keverni a pici sót, kevés fahéjat és a kétféle cukrot és a darált diót is.
- Majd az egészhez a puha – de nem felolvasztott – margarint is hozzá kell adni és szétmorzsolva össze kell keverni a diós lisztes keverékkel.
- Az egészet addig kell összedolgozni, amíg el nem válik az edény oldalától.
- Majd egy gombócot kell formálnunk.
- A gombócot egy jó fél órára – órára hideg helyre kell tenni pihenni.
- Közben készítsük el a mákosat is ugyanígy.
- Majd a diós tésztából kisebb gombócokat kell belőle lecsípni, amiből kifli alakot formázunk.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kifliket nem túl közel egymáshoz, mert még sütés közben nőnek majd.
- Aztán előmelegített sütőben kb. 175 fokon kb. 10-12 perc alatt világos színűre sütjük. Érdemes 8 perctől folyamatosan nézegetni, mert hamar meg tud égni.
- Hagyjuk kihűlni, aztán porcukorral megszórva tálalhatjuk.
- A mákossal ugyanígy járunk el.
Porcukrosan vagy anélkül jól záródó fém dobozokba is rakható. Sokáig – 2-3 hétig is – eláll benne. Ezt a süteményt már hetekkel előbb meg lehet sütni karácsonyra, és még a gyerekeket is be lehet fogni.
Jó étvágyat hozzá!
Diós patkócska:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez