Fehér mák

A fehér mák kevésbé ismert, mint a kékes-szürkés színű. Ez utóbbit hívják európai máknak is, hazánkban is ez ismert. Ez a Közép-Ázsiában őshonos növény, a boglárkavirágúak rendjébe, mákfélék családjába tartozik. Bár az ókor óta ismert, kezdetben fogyasztása jellemzően örömszerzésre, néha gyógyításra irányult, táplálkozási célból csak pár száz éve használjuk.

Virágai lehetnek fehérek, rózsaszínűek vagy lilák. Vetésük és termesztésük napjainkra szinte a világ minden részén elterjedt. Azonban sok országban tiltólistás. Hazánkban is kormányrendelet szabályozza a termesztését.

Az érett gubók magjai a termékenységet is jelképezik, sok helyen az ifjú házasokra is mákot szórtak. A görögök pedig jövendölésre is használták. Nem véletlen, hogy karácsonykor kerül leginkább előtérbe, ugyanis a Szenteste elfogyasztott mákos ételek a bőséget, az életet jelezték. Ugyanakkor a kiszóródott mák betegséget, anyagi veszteséget jövendölt.

Fehér mák

A fehér mákot más néven hívják indiai vagy ázsiai máknak is. Neve árulkodik a fő felhasználási területekről is. Hazánkban kevésbé ismert, ritkán találkozhatunk vele és az európai konyhákban sem népszerű. Ugyanazok a vitaminok-, ásványi anyagok találhatók meg benne, mint a szürkésben, azonban annál nagyobb mennyiségben.

Íze inkább a dióhoz hasonlatos. Éppen ezért alkalmas a dió helyettesítésére is, főleg őrölve. Főleg az indiai konyha kedvelt alapanyaga. Ott megpörkölik és úgy adják párolt zöldségekhez, rizs- vagy tészta ételekhez. Fűszerként is használják, sütemények, ízesített kenyerek népszerű hozzávalója.

Hazánkban tavasszal vethető. Gubója kisebb, mint a hagyományos európai mák esetében. A gubókban is kevesebb mákszem található.

Mák fajták

Két fajtája létezik:

  1. ipari mák – mely csak engedély birtokában termeszthető
  2. étkezési vagy kerti mák – melynek kisebb az alkaloid tartalma

Némely fajtáját – pl. alpesi-, keleti-, izlandi mák – dísznövényként termesztik. Napjainkra szinte az egész világon termesztik étkezési és gyógyászati célokra egyaránt.

A mákot februárban érdemes elvetni – GARDENISTA.HU

Vissza a kategória cikkeihez

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

error: Védett tartalom