Mák allergia

Mák allergia viszonylag ritkán fordul elő, de annál súlyosabb tünetekkel járhat. Nem szabad félvállról venni. A különböző gyümölcsök, zöldségek, magvak jellemzően keresztallergiában okoznak problémát. Itt is főleg a nyírfapollenre allergiások között okoz gondot a keresztallergia fellépése során. A nyírfapollenre allergiások száma viszont évről-évre növekszik. 

Tünetei az egészen enyhétől a nagyon heves reakciókig terjedhetnek. Aki mákra allergiás, annak a dióféléket – mogyoró, pisztácia, dió, mandula – is javasolt elkerülni. A kereszt allergia miatt pedig érdemes a szezámmag, és a kivi fogyasztásának mellőzése is. 

Mi is az a keresztallergia?

A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn. 

A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. 

Jellemző pollen-étel keresztallergiák

  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya
  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
  • Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, kamilla, napraforgó, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó
  • Földimogyoró: dió
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

Mák allergia tünetei

A tünetek egyénenként teljesen más reakciókat válthatnak ki.

Azonban az alábbi tünetekre figyelni kell:

  • zsibbadás a szájban, ajkakon
  • kiütések a száj körül
  • bőrpír
  • gyulladt orr, szem, nyálkahártya
  • csalánkiütés
  • köhögés
  • ziháló vagy nehézlégzés
  • hasi fájdalom, hasmenés
  • émelygés, hányás

Ha valakinél mák fogyasztását követően a fenti tünetek valamelyike jelentkezik, ajánlott elkerülni a továbbiakban a mák fogyasztását. Valamint érdemes erre vonatkozóan allergia tesztet csináltatni.

Mák allergia megelőzése

Fontos esetleg már egy vendégség kapcsán előre tájékozódni arról, hogy a meghívottak között van-e, aki ételallergiás, vagy valamilyen ételérzékenysége van. Amennyiben igen, akkor az adott alapanyagot mindenképpen szükséges helyettesíteni. Ha valaki pl. dió allergiás, akkor a neki az egyéb dióféléket – mogyoró, pisztácia, mandula – is javasolt kerülnie.Érdemes ezekre figyelni, és ha bármilyen tünet jelentkezik ételek fogyasztása után, akkor mindenképpen javasolt ételallergia vizsgálatot csináltatni.

Vissza a kategória cikkeihez

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

error: Védett tartalom