Tartalomjegyzék
Mák allergia viszonylag ritkán fordul elő, de annál súlyosabb tünetekkel járhat. Nem szabad félvállról venni. A különböző gyümölcsök, zöldségek, magvak jellemzően keresztallergiában okoznak problémát. Itt is főleg a nyírfapollenre allergiások között okoz gondot a keresztallergia fellépése során. A nyírfapollenre allergiások száma viszont évről-évre növekszik.
Tünetei az egészen enyhétől a nagyon heves reakciókig terjedhetnek. Aki mákra allergiás, annak a dióféléket – mogyoró, pisztácia, dió, mandula – is javasolt elkerülni. A kereszt allergia miatt pedig érdemes a szezámmag, és a kivi fogyasztásának mellőzése is.
Mi is az a keresztallergia?
A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn.
A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.
Jellemző pollen-étel keresztallergiák
- Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya
- Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
- Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, kamilla, napraforgó, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
- Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó
- Földimogyoró: dió
- Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
Mák allergia tünetei
A tünetek egyénenként teljesen más reakciókat válthatnak ki.
Azonban az alábbi tünetekre figyelni kell:
- zsibbadás a szájban, ajkakon
- kiütések a száj körül
- bőrpír
- gyulladt orr, szem, nyálkahártya
- csalánkiütés
- köhögés
- ziháló vagy nehézlégzés
- hasi fájdalom, hasmenés
- émelygés, hányás
Ha valakinél mák fogyasztását követően a fenti tünetek valamelyike jelentkezik, ajánlott elkerülni a továbbiakban a mák fogyasztását. Valamint érdemes erre vonatkozóan allergia tesztet csináltatni.
Mák allergia megelőzése
Fontos esetleg már egy vendégség kapcsán előre tájékozódni arról, hogy a meghívottak között van-e, aki ételallergiás, vagy valamilyen ételérzékenysége van. Amennyiben igen, akkor az adott alapanyagot mindenképpen szükséges helyettesíteni. Ha valaki pl. dió allergiás, akkor a neki az egyéb dióféléket – mogyoró, pisztácia, mandula – is javasolt kerülnie.Érdemes ezekre figyelni, és ha bármilyen tünet jelentkezik ételek fogyasztása után, akkor mindenképpen javasolt ételallergia vizsgálatot csináltatni.
Vissza a kategória cikkeihez
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k