Mák babáknak

Vajon mikortól adható mák babáknak? A mák rendkívül egészséges, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ennek ellenére viszonylag keveset fogyasztunk belőle, azt is főleg az ünnepek környékén. Pedig a mák hatása igazán jótékony, mely főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Már a népi gyógyászatban is alkalmazták, gyakran a gyereknek is adtak máktea főzetet, annak nyugtató, fájdalomcsillapító hatása miatt. Nemcsak nyugtató, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes már várandósan is fogyasztani, a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként.

Mikortól adható mák babáknak?

A 6 hónapos kor nagyjából a hozzátáplálás időszakának a kezdete. Ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni a burgonya, a cékla, a sárgarépa, saláta, édesburgonya, gesztenye, brokkoli, spárga megismertetésével is.

Gyümölcsök közül először érdemes az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával kezdeni. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni a gyomruk.

A mák bár nagyon egészséges, de a babák étrendjébe a bevezetése nem javasolt túl korán. Érdemes 1 éves kor körül, vagy az után bevezetni, ugyanis mák allergia léphet fel a fogyasztása során. Az olajos magvak – dió, mandula, mogyoró is – nagyon allergizálhatnak, ugyanúgy, mint a méz, a bogyós gyümölcsök, de akár a citrom, narancs és más citrusfélék.

Mire érdemes figyelni, ha mákot adunk a babának?

  • Darálva, hőkezelve adjuk.
  • Először csak nagyon kis mennyiségben tejbekásán stb.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Az új ételek bevezetése között pedig legalább 3-4 nap teljen el. Ugyanis számos zöldség vagy gyümölcs is okozhat allergiát.

Vissza a kategória cikkeihez

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

error: Védett tartalom