Mák fagyasztása

A mák fagyasztása is az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni belőle. Bár a mák egész évben megtalálható az üzletek, zöldséges boltok polcain, mégsem fogyasztunk belőle túlzottan sokat. Az is főleg az ünnepek környékén kerül előtérbe, jellemzően süteményekben. Pedig a mák rendkívül egészséges, számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ugyanis a mák hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, cseresznye, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

A mák fagyasztása

A mákot általában nem fagyasztjuk le. Tárolása – annak megfelelően, hogy szemes vagy darált mák – többféleképpen is történhet. A szemes mákot jól záródó, levegőtől elzárt – pl. üvegben –, védett, hűvös helyen – tároljuk. Erre tökéletes a kamra vagy annak hiányában a hűtőszekrény is. Több hónapnál tovább ne tartsuk, érdemes minél előbb felhasználni.

A darált mák esetében – mivel az őrlés során az olaj is kisajtolódik a mákszemekből – azonban hamar fennáll az avasodás, megromlás veszélye. Éppen ezért lehetőleg csak annyi mákot daráljunk, amennyit el is használunk. Azonban, ha mégis megmarad, remekül fagyasztható. Így akár hónapokig is eláll, anélkül, hogy megromlana, ehetetlenné válna.

TIPP: Felcímkézve, dátummal ellátva, tudni fogjuk, hogy meddig használhatjuk fel és mihez fagyasztottuk le.

Fagyasztott mák felhasználása

A fagyasztott mákot felhasználás előtt fel sem kell olvasztani. Könnyen dolgozhatunk vele. Akár kiporciózva – a következő felhasználást megkönnyítve – is lefagyaszthatjuk.

Fagyasztásra porciózáskor jól hasznosíthatók a joghurtos vagy a tejfölös dobozok, de zacskóba is tehetjük. De a legjobb helykihasználáshoz a téglalap alakú margarinos dobozok a legmegfelelőbbek. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom