Tartalomjegyzék
A mák felhasználása rendkívül széleskörű, hiszen nemcsak sütemények töltelékébe használjuk. Bár kétségtelen, hogy hazánkban így ismerjük leginkább, hiszen a nagyobb ünnepek elmaradhatatlan hozzávalója is. Nem véletlenül, hiszen a mák nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Hatása nagyon jótékony a szervezetre,ugyanis a mák számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Mégsem fogyasztunk belőle túl sokat és jellemzően az is karácsony körül összpontosul.
A mák felhasználása hazánkban
Hazánkban jellemzően a sütemények ízesítőjeként, töltelékként használjuk, de pékárúra szórva is egyre gyakrabban találkozhatunk vele.Süteményekbe a magokat megőröljük vagy daráljuk. Érdemes csak annyit darálni, amennyit fel is használunk, mivel hamar megavasodhat. A mák tárolása nemcsak hűvös helyen, hanem fagyasztva is történhet. Azonban ezenkívül is számos feldolgozási formája ismert.
A mákból olajat is kinyernek préselés segítségével. A mákolaj előállítása során pedig máklisztet is készítenek, mely magas rost, fehérje és ásványi anyag tartalmú, sütéshez-főzéshez egyaránt használható. Kifejezetten jó alternatívát jelenthet a gluténérzékenyek számára a gabonalisztekkel szemben. Már nemcsak a bioboltokban és a drogériákban érhetők el, hanem a nagyobb bevásárlóközpontok, élelmiszerláncok polcain is megtalálhatók. Valamint webshopokban is könnyen, gyorsan megrendelhetők.
Azonban nemcsak az élelmiszeriparban, ipari célokra és a szépségiparban is használják jótékony hatását. Ugyanis szappanok, festékek, lakkok, kozmetikumok alapanyagaként is használatos. Ezenkívül pedig mivel a mákgubóból többféle alkaloidot kinyernek, a gyógyszeripar egyik legfontosabb alapanyaga is. Gubójából teát is készítenek.
Érdekesség
Talán kevesen tudják, de a mákból minőségi pálinka hozzáadásával likőr is készíthető. Mely igazán különleges, aromás ízvilágú, érdemes megkóstolni, ha lehetőségünk adódik rá.
Mák tárolása
A mák tárolása hasonló a dió tárolásával. Ha van padlásunk vagy jól szellőző, száraz pincénk, ott tarthatjuk még akár a gubóban is. Majd a gubóból ki kell szórni a szemeket és szellős, hűvös helyen papírzacskóban tárolhatjuk. Ha már megdaráltuk, akkor hamar megavasodik, érdemes minél előbb felhasználni, vagy lefagyasztani. A hűtőszekrényben is eltartható néhány hétig, de lefagyasztva akár egy évig is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez