Mák gondozása

A mák gondozása és ültetése is csak ott lehetséges, ahol ezt törvényi korlátozás nem tiltja. Ugyanis a mákból készül az ópium is. A kerti mák ültetéséhez magokra van szükség, melyet mezőgazdasági boltokban vagy webáruházakban is beszerezhetünk. Ez a boglárkavirágúak rendjébe, mákfélék családjába tartozó növény Közép-Ázsiában őshonos, innen terjedt el és mára a világ szinte minden részén megtalálható.

Hazánkban is régóta ismert és használt növény, melyet a népi gyógyászatban is alkalmaztak. A rosszul alvó gyerekeknek ugyanis a mákgubóból készült főzetet vagy a növény levét adták. Napjainkra azonban már nem bódító hatása miatt használjuk, hanem jellemzően sütemények töltelékeként, édességek ízesítésére. Bár nagyon egészéges, hatása a szervezetre igazán jótékony, mégis keveset fogyasztunk belőle, azt is jellemzően az ünnepek környékén.

Mák vetése

Már a mák vetése előtt érdemes a helyét kiválasztani – mely szélvédett, napos legyen – és a talaját is előkészíteni. Homokverésre, szélre érzékeny.

Hazánkban étkezési célra csak olyan fajta vethető, melynek még a gubójában sincs alkaloid tartalom.

A máknak két fajtája létezik:

  1. ipari mák – mely csak engedély birtokában termeszthető
  2. étkezési vagy kerti mák – melynek kisebb (vagy majdhogynem nulla) az alkaloid tartalma

Némely fajtáját viszont – pl. alpesi mák, keleti mák, izlandi mák – dísznövényként termesztik.

A kerti mák lehet őszi- vagy tavaszi is. Ennek megfelelően kell vetnünk a magokat. A tavaszit már februártól egészen március közepéig, az őszit szeptembertől. Érdemes arra figyelni, hogy ne olyan talajba vessük, hol előtte hüvelyesek voltak. Már a vetése előtt készítsük el a talaját, ugyanis a növény gyökere mélyen lenyúlik a talajba.

Társnövények: cékla, édeskömény.

A mák gondozása

A kikelt növényeknek ajánlott a komposztos szórás, de arra figyeljünk, hogy a mák nem viseli jól a műtrágyázást és a szerves trágyázást sem. Érdemes fahamuval vegyített komposzttal megszórni a talaját még a virágzás előtt. Nem vízigényes, jól tűri a szárazságot, így locsolni – a magvetést követően – nem szükséges. A virágzás idején már száraz, meleg időjárásra van szüksége.

Kikelését követően egyelése szükséges, kétszer is. Először a kikelt sorokban 15-20 cm-re hagyjuk meg a növényeket, ezek közül is a legerősebbeket. Majd másodszor 10-12 cm-re távolságra. Ezt követően gondoskodjunk folyamatosan a gyommentesítéséről.

Betakarítására július vége felé – amikor a mákgubók már megszáradtak és zörögnek benne a magok – kerülhet sor.

Mák tárolása, felhasználása

Tárolása történhet a gubókkal együtt – így szellős helyre fellógatva tarthatjuk, – vagy már a gubókból kiszórt magot tehetjük el. Érdemes a szemeket hűvös, fénytől védett helyen tartani és csak annyit darálni le belőlük, amit fel is használunk. Ugyanis a darált mák a kipréselt olajnak köszönhetően hamar megavasodik. Ha marad meg így, azt viszont érdemes lefagyasztani.

Felhasználása elsősorban ünnepek körül jelentős, amikor sütemények töltelékébe tesszük. De mákos guba, mákos tészta is népszerű ételek a hazai ételek között.

A mákot februárban érdemes elvetni – GARDENISTA.HU

Vissza a kategória cikkeihez

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

error: Védett tartalom