Mák hatása az alvásra

A mák hatása az alvásra is jótékony, bármilyen hihetetlenül hangzik is. A mák jótékony hatása már évezredek óta ismert, hiszen már az ókorban ismerték és használták. Közép-Ázsiában őshonos, de a Földközi-tenger mediterrán vidékein is megtalálható volt. Mára pedig szinte a világ minden részén termesztik. Bár termesztése szigorúan szabályozott környezetben történhet, sok országban egyenesen tiltólistán szerepel. Hazánkban étkezési célra kiskertekben is termeszthető, de kizárólag olyan fajták, amiknek még a gumója sem tartalmaz alkaloidot.  

Mák hatása

Számos jótékony hatással bír, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Az ópium tartalma miatt már évezredek óta ismert fájdalomcsillapító és altató hatása. De elősegíti a magas vérnyomás csökkentését és magas rost tartalmának köszönhetően pozitívan hat az emésztésünkre, támogatva a bélrendszer működését is.

Mák hatása az alvásra

A mák az egyik legvitatottabb gyógynövény. Magját a háztartásban élelmiszerként, a gyógyszeriparban gyógyászati alapanyagként hasznosítják. A mai rohanó, ingergazdag, stresszes világunkban nem tudjuk elég sokat hangsúlyozni az éjszakai alvás minőségének és milyenségének a fontosságát. A mák hatásai között szerepel idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, feszültségoldó, nyugtató, altató hatása egyaránt. Régen a népi gyógyászatban a belőle készült főzetet adták a rosszul alvó gyerekeknek is. A mákolaj szintén szerepet játszik a megfelelő alvás támogatásában, melyet lefekvés előtt kb. fél órával ajánlott fogyasztani.

A mák vitamin- és ásványi anyag tartalma

A mák számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz, mely hatása igazán jótékony. A kalória tartalma nem kifejezetten alacsony, de ha erre szeretnénk figyelni, akkor javasolt a mákliszttel való helyettesítése. Bármely formában – elkerülve, hogy csak az édes, cukros sütemények töltelékeként – fogyasszuk is, rendkívül jótékonyan hat a szervezetünkre nemcsak belülről, de kívülről is. Ugyanis fontos kozmetikai alapanyag is. Leginkább radírokban, de olaját a különböző masszázs- és illóolajok keverékeként, összetevőjeként is megtalálhatjuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom