Tartalomjegyzék
A mák kalória tartalma meglehetősen magas, mely oka főleg a magas telítetlen zsírsav tartalma. A mák – mely Közép-Ázsiából hódította meg a világot – rendkívül egészséges, mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle. Azt is jellemzően az ünnepek környékén sütemények formájában. A mák termését – az érett magokat – fogyasztjuk, mely a gubóban vagy tokban található. Az érett magok már nem tartalmaznak morfint. Mivel pedig számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Nagyon jótékony hatású, mely főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.
Mák kalória tartalma
A mák magas energiatartalma miatt igen tápláló, nem véletlen a paleolit táplálkozás egyik fontos alapanyaga is.
100 g mák körülbelül 525-530 kalória.
- 525 kcal
- 41,6 g zsír
- 18 g fehérje
- 8,6 g szénhidrát (ebből cukor: 3 g)
- 19,5 g rost
A mák glikémiás indexe 35, ami meglehetősen alacsonynak számít, vagyis fogyasztása nem emeli meg nagyon a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is fogyasztható.
Mit is jelent a glikémiás index tulajdonképpen?
A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.
Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.
Ezzel szemben a mákliszt kalória tartalma jóval kevesebb. Ennek oka abban keresendő, hogy ott a feldolgozás során elvonják olajának egy részét.
Mákliszt tápértéke
Magas a rost, fehérje és ásványi anyag tartalma. Tökéletesen alkalmas a darált mák helyettesítésére.
100 g mákliszt 313 kalória
Ebből:
- 12 g zsír – telített zsírsav 1,3 g
- 16 g szénhidrát – ebből 10 g cukor
- 31 g fehérje
Mivel nagyon egészséges, ajánlott bármely formájában rendszeresen fogyasztani. Diétás étrendbe is beilleszthető, de figyelni kell az elfogyasztott mák mennyiségére. Valamint nem mindegy, hogy sütemény töltelékeként fogyasztjuk-e vagy például zabpehely ízesítésére.
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez