Mák kalória

A mák kalória tartalma meglehetősen magas, mely oka főleg a magas telítetlen zsírsav tartalma. A mák – mely Közép-Ázsiából hódította meg a világot – rendkívül egészséges, mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle. Azt is jellemzően az ünnepek környékén sütemények formájában. A mák termését – az érett magokat – fogyasztjuk, mely a gubóban vagy tokban található. Az érett magok már nem tartalmaznak morfint. Mivel pedig számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Nagyon jótékony hatású, mely főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül

Mák kalória tartalma

A mák magas energiatartalma miatt igen tápláló, nem véletlen a paleolit táplálkozás egyik fontos alapanyaga is.

100 g mák körülbelül 525-530 kalória.  

  • 525 kcal
  • 41,6 g zsír
  • 18 g fehérje
  • 8,6 g szénhidrát (ebből cukor: 3 g)
  • 19,5 g rost

A mák glikémiás indexe 35, ami meglehetősen alacsonynak számít, vagyis fogyasztása nem emeli meg nagyon a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is fogyasztható.

Mit is jelent a glikémiás index tulajdonképpen?

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ezzel szemben a mákliszt kalória tartalma jóval kevesebb. Ennek oka abban keresendő, hogy ott a feldolgozás során elvonják olajának egy részét.

Mákliszt tápértéke

Magas a rost, fehérje és ásványi anyag tartalma. Tökéletesen alkalmas a darált mák helyettesítésére.

100 g mákliszt 313 kalória

Ebből:

  • 12 g zsír – telített zsírsav 1,3 g
  • 16 g szénhidrát – ebből 10 g cukor
  • 31 g fehérje

Mivel nagyon egészséges, ajánlott bármely formájában rendszeresen fogyasztani. Diétás étrendbe is beilleszthető, de figyelni kell az elfogyasztott mák mennyiségére. Valamint nem mindegy, hogy sütemény töltelékeként fogyasztjuk-e vagy például zabpehely ízesítésére.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom