Mák mulcsozása

A mák mulcsozása több okból kifolyólag is indokolt. De mielőtt erre rátérnénk, nézzük meg, hogy pontosan mi az a mulcsozás és miért van – nemcsak a mák termesztés esetében – nagy jelentősége. A mák nagyon egészséges rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Bár a kalória tartalma nem kifejezetten alacsony, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, valamint rostot tartalmaz. Ezért sem árt, ha van néhány tő a kertünkben is.

Mire figyeljünk a mák vetése során?

Érdemes a magokat megfelelő, megbízható helyről beszerezni. Már a vetést megelőzően fontos a megfelelő hely kiválasztása. Általánosságban elmondható, hogy a mák szinte bármely talajon megél, de a laza, jó vízgazdálkodású talajon, napfényes, szélvédett helyen érzi jól magát. Már a kiültetését megelőzően érdemes a helyét tápanyaggal dúsítani.

Az ültetésnél a fajtának megfelelő sor- és tőtávolságot hagyjunk és alaposan öntözzük be. A vízellátásáról folyamatosan szükséges gondoskodni.

A mák mulcsozása

A mák mulcsozása nemcsak a gyökérzetnek tesz jót, de az időjárás viszontagságainak kiküszöbölésében is hatékony segítség. De a mák gondozása is könnyebbé válik általa.

A mulcsozás segíti:

  • a talaj víz-levegő optimalizását
  • a hőmérséklet szabályozását
  • a gyommentesítést
  • a gyökerek védelmét az időjárási körülményektől
  • a talaj nedvességének megtartását
  • a növény védelmét a kórokozók, kártevők ellen

Milyen anyaggal mulcsozzunk

A talaj takarására tökéletesen alkalmas az aprított fakéreg, faforgács, szalma, széna, de akár a lehullott lomb is megfelelő. A szerves növényi mulcs előnye, hogy korhadása közben javítja a talaj állapotát. Ezen túlmenően pedig a mulcs a termést is megóvja az öntözés során visszafröccsenő sártól, így a gyümölcsök kevésbé koszolódnak.

A mulcsozást akár többféle anyag keverékéből is kombinálhatjuk. A szárazabb anyagok a levegőztetésben, míg a nehezebbek az időjárás védelmében, és a gyomok ellen nyújtanak nagyobb segítséget.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom