Mák szezon

A mák szezon jellemzően akkor indul, mikor a mák gubója megszáradt és benne a magok már zörögnek. Ez a hazánkban nagy népszerűségnek örvendő növény Közép-Ázsia és a mediterrán vidékeken őshonos. Szinte a világ minden részén termesztik. Fontos gyógyszeripari alapanyag. A mák nagyon egészséges, mégis leginkább ünnepek körül kerül előtérbe, ott is leginkább sütemények hozzávalójaként. Pedig számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztás mellett jótékony hatású és 1 éves kor után már a babáknak is adható.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Mák szezon

Jellemzően július közepétől, végétől indul a friss mák szezonja. A mák akkor takarítható be, ha a növény szára és a gubója is megszáradt már és a mag zörög benne. Ilyenkor szokták levágni a szárakat 10-15 cm távolságban a gubó alatt. Óvatosan kell történjen a folyamat, mert, ha a gubó megsérül, akkor kiszóródnak az értékes magok.

Ezt követően a gubókat éles késsel vagy ollóval a tetejénél levágják, mint egy kalapot és kiszórják belőle a magokat. Természetesen ez csak kiskertekben történő betakarítás során van így. A nagy ültetvényekről gépek segítségével takarítják be a termést. Ezt követően mossák és szárítják a magokat.

Mák tárolása

A mákot gubójában is el lehet tárolni szellős, hűvös helyen pl. padláson. A magokat fénytől, melegtől távol, hűvös helyen tudjuk tartani jól záródó edényben. Ha megdaráltuk, akkor sokáig már nem tartható el, mert hamar megavasodik. Ilyenkor vagy hűtőszekrényben érdemes tartani, vagy ha hosszabb ideig nem tervezzük felhasználni, akkor ajánlott lefagyasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom