Mák tápértéke

A mák tápértéke meglehetősen magas. Ennek fő oka a magas telítetlen zsírsav tartalma. A mák – mely Közép-Ázsiából hódította meg a világot – rendkívül egészséges, mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle. A termését – az érett magokat – fogyasztjuk, mely a gubóban vagy tokban található. Az érett magok már nem tartalmaznak morfint. Mivel pedig számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ugyanis nagyon jótékony hatású, mely főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül

Mák tápértéke

Magas energiatartalma miatt igen tápláló. A paleolit táplálkozás egyik fontos eleme is.

Mák kalória tartalma

Tíz dkg mák körülbelül 525-530 kalória.  

  • 525 kcal
  • 41,6 g zsír
  • 18 g fehérje
  • 8,6 g szénhidrát (ebből cukor: 3 g)
  • 19,5 g rost

A mák glikémiás indexe 35, ami meglehetősen alacsonynak számít, vagyis fogyasztása nem emeli meg nagyon a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is fogyasztható.

Mit is jelent a glikémiás index tulajdonképpen?

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ezzel szemben a mákliszt kalória tartalma jóval kevesebb. Mivel ott a feldolgozás során elvonják olajának egy részét.

Mákliszt tápértéke

Magas a rost, fehérje és ásványi anyag tartalma. Tökéletesen alkalmas a darált mák helyettesítésére.

10 dkg mákliszt 313 kalória

Ebből:
  • 12 g zsír – telített zsírsav 1,3 g
  • 16 g szénhidrát – ebből 10 g cukor
  • 31 g fehérje

Érdemes bármely formában rendszeresen fogyasztani. Diétás étrendbe is beilleszthető, de figyelni kell az elfogyasztott mák mennyiségére. Valamint nem mindegy, hogy sütemény töltelékeként fogyasztju-e vagy például zabpehely ízesítésére.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom