Tartalomjegyzék
A mák ültetése tavasszal és ősszel is történhet. A mák évezredek óta ismer, Közép-Ázsiában őshonos növény. A boglárkavirágúak rendjébe, mákfélék családjába tartozik. A világ számos pontján termesztik, azonban van, ahol törvény szabályozza termesztését. Két fajtája létezik az ipari- és az étkezési mák. Ipari mák csak engedély birtokában termeszthető. Némely fajtáját – pl. alpesi-, keleti-, izlandi mák – dísznövényként termesztik.
Már hazánkban is hosszú évszázadok óta jelen van, és a népi gyógyászatban is alkalmazták. Napjainkra jellemzően sütemények töltelékeként, édességek ízesítésére használjuk. Bár nagyon egészéges, hatása a szervezetre igazán jótékony, mégis keveset fogyasztunk belőle, azt is jellemzően az ünnepek környékén.
Mák vetéséhez szükséges magok
A mák vetéséhez szükséges magokat mezőgazdasági boltokban, vagy webáruházakban is megvásárolhatjuk. Csak olyan fajtát vethetünk, aminek a gumója sem tartalmaz alkaloidokat. Minden egyéb fajta termesztése engedélyhez – és különböző szabályozások betartásához – kötött. Érdemes arra figyelni, hogy ha saját korábbi termésből vetnénk, csak olyan magokat használjunk fel, amik teljesen egészségesek. Ezzel sokat tehetünk az egészséges növény fejlődéséért.
Mikor érdemes a mákot vetni?
Vetése ősszel és tavasszal is történhet. Az őszi vetésre szeptembertől végétől október elejéig kerülhet sor. A tavaszi vetés – az időjárás függvényében – február 25 és március 15 között történik általában.
Az őszi vetés során fontos figyelni arra, hogy a növények szára legalább néhány centiméteresre meg tudjon nőni az első várható hóesés előtt. Télen nyugalmi állapotba kerülnek, majd tavasszal fejlődnek tovább. A hazai klíma egyre inkább az őszi máknak kedvez. Kiskertekbe is inkább ez ajánlott.
Az őszi vetés:
- korábban terem
- nagyobb a maghozama
- nem érzékeny a korai fagyokra
- jobban ellenálló a mák egyik károkozójával, a máktokbarkóval szemben
Hová vessük a magokat?
Már a vetése előtt érdemes a helyét kiválasztani és a talaját előkészíteni. A jó vízelvezetésű, laza talajban érzi jól magát. Ha minden évben termesztünk mákot érdemes mindig új területet keresni számukra. Lehetőleg 5 évig ne vessük ugyanabba a talajba. Így ugyanis megakadályozhatjuk, hogy a földbe került kártevők az újonnan kikelt növényekben kárt okozzanak. Arra is figyeljünk, hogy olyan talajba ne vessük, ahol előtte hüvelyesek voltak.
Hogyan történjen a mák ültetése, vetése?
A mákszemeket 1 cm mélyen, 13-15cm egymástól, 40 cm sortávolsággal vessük. Majd vékony komposztréteggel takarjuk be. Gondoskodjuk róla, hogy a földje nedves legyen, mert a csírázást a nyirkos talaj segíti elő, azonban az átázott talaj nem jó neki. A csírázási időszakban nappal 10-18°C, éjszakánként pedig 2-7°C ideális a számára.
Egy család éves mák igényéhez nagyjából 10 négyzetméternyi terület elegendő. Erről kb. másfél kg mák szüretelhető.
Mák biokertben is nevelhető. Társnövényei: cékla, édeskömény.
A mák gondozása
A kikelt növényekről szükséges gondoskodni is. Jól viseli a szárazságot és mivel gyökerei – akár 1 – 1,5 méter – mélyen is behatolnak a talajba, így öntözése nem szükséges. Viszont a kikelt növényeket szükséges egyelni és a gyommentesítéséről is gondoskodni kell. Ez utóbbihoz a mulcsozás is segítséget nyújthat. Érdemes a növényt folyamatosan vizsgálni, hogy az esetleges kórokozókat, kártevőket minél előbb felfedezzük.
Őszi mák vetése:
Vissza a kategória cikkeihez