Mák vetése

A mák vetése történhet tavasszal és ősszel is. Ez a Közép-Ázsiában őshonos növény, a boglárkavirágúak rendjébe, mákfélék családjába tartozik. Némely fajtáját – pl. alpesi-, keleti-, izlandi mák – dísznövényként termesztik.

Két fajtája létezik:

  1. ipari mák – mely csak engedély birtokában termeszthető
  2. étkezési vagy kerti mák – melynek kisebb az alkaloid tartalma

Már évezredek óta ismert növény, hazánkban is hosszú évszázadok óta jelen van, már a népi gyógyászatban is alkalmazták. Napjainkra azonban már nem bódító hatása miatt használjuk, hanem jellemzően sütemények töltelékeként, édességek ízesítésére. Bár nagyon egészéges, hatása a szervezetre igazán jótékony, mégis keveset fogyasztunk belőle, azt is jellemzően az ünnepek környékén.

Magok a mák vetéséhez

A magokat mezőgazdasági boltokban, vagy webáruházakban is megvásárolhatjuk. Érdemes mindenképpen megbízható helyről beszerezni. Csak olyan magokat vethetünk, aminél a gumó sem tartalmaz alkaloidákat. Minden más fajta mák termesztése engedélyhez és komoly szabályozásokhoz kötött. Ha saját termésünkből használunk fel a következő évi vetésnél, akkor csak egészséges magokat használjunk. Sok esetben a kártevők, kórokozók a magokban már benne vannak. Az egészséges növények fejlődése érdekében csak egészséges magokat használjunk fel.

Mikor történjen a mák vetése?

Vetése ősszel és tavasszal is történhet. Az őszi vetés szeptembertől végétől október elejéig történhet. A tavaszira februártól közepétől március közepéig – az időjárás függvényében – kerülhet sor. Hazánkban kiskerti termesztése – a klíma változásának következtében – leginkább az őszi vetés megfelelő. Ugyanis az ősszel vetett mák korábban terem, nagyobb a hozama, kevésbé érzékeny a korai fagyokra, jobban ellenálló a máktokbarkóval szemben. Az ipari máktermesztés során azonban még inkább a tavaszi vetés a jellemző.

Hová vessük a mákot?

Már a mák vetése előtt érdemes a helyét kiválasztani – mely napos és szélvédett legyen –  és a talaját előkészíteni.  A jó vízelvezetésű, laza talajban érzi jól magát. Arra figyeljünk, hogy ne olyan talajba vessük, hol előtte hüvelyesek voltak. Hűvös éghajlaton érzi jól magát.

A mákszemeket 1 cm mélyen, 13-15cm egymástól, 40 cm sortávolsággal vessük. A földet nedvesítsük meg, mert a csírázást a nyirkos talaj segíti elő, azonban az átázott talaj nem jó neki. A csírázási időszakban nappal 10-18°C, éjszakánként pedig 2-7°C ideális a számára. 

Őszi ültetés esetén fontos elég időt hagyni arra, hogy a növények szára legalább néhány centiméteresre meg tudjon nőni az első várható hóesés előtt. Télen nyugalmi állapotba kerülnek, majd tavasszal fejlődnek tovább.

Mák biokertben is nevelhető. Társnövények: cékla, édeskömény.

A mák gondozása

A kikelt növények folyamatos gondozást igényelnek. Ha minden évben termesztünk mákot érdemes mindig új területet keresni számukra. Lehetőleg 5 évig ne vessük ugyanabba a talajba. Így ugyanis megakadályozhatjuk, hogy a földbe került kártevők az újonnan kikelt növényekben kárt okozzanak. A máknak is vannak kártevői melyek ellen megelőzéssel is védekezhetünk.

A mákot februárban érdemes elvetni – GARDENISTA.HU

Vissza a kategória cikkeihez

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

error: Védett tartalom