Mák vitamin

A mák vitamin tartalma, akárcsak az ásványi anyag és rost tartalma is meglehetősen magas. A mák ezért is rendkívül egészséges, mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle. Ez is főleg az ünnepek környékére tehető, hiszen számos mákos sütemény ilyenkor kerül az ünnepi asztalokra. Pedig rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, a mák hatása a szervezetünkre ugyanis rendkívül jótékony. Érdemes beiktatni az étkezéseink közé.  

Mák vitamin tartalma

A mák nemcsak nagyon finom, de nagyon egészséges is. Gazdag omega-3 zsírsavakban. Nagy mértékben tartalmaz B-, és E-vitamint. B-vitaminok közül a B1-, B2-, és B6-vitamin található benne. Még ásványi anyagok közül magas a vas, kalcium, foszfor, kálium, magnézium tartalma. Így kiválóan alkalmas a csontozat erősítésére és újjáépítésére, valamint képes a csontritkulás kialakulásának kockázatát is csökkenteni. Mindehhez viszont szükséges a D-vitamin – a kalcium felszívódásához – valamint K2-vitamin, a beépüléshez.

Bár a kalória tartalma nem kifejezetten alacsony, nagy mértékben tartalmaz rostot is. A rostban gazdag étrend pedig hosszú távon csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A glikémiás indexe viszont nem magas, így mértékkel cukorbetegek is fogyaszthatják. A mákliszt viszont – mivel abból a hidegen sajtolással kivonják olajának egy részét,ezután őrlik finommá – kevesebb kalória tartalommal bír, mivel ennek az eljárásnak a során csökken a kalória tartalma is. Így 10 dkg mákliszt 313 kalória, míg ugyanannyi mák 525. Ennek ellenére hamar telítettség érzetet biztosít, megakadályozva ezzel, a túlevést.

Mák jótékony hatása

A mák rendkívül jótékony hatású, már egészen kevés mennyiség fogyasztása is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Erősíti a csontszövetet és hozzájárul a kollagéntermeléshez, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, de a bőrnek is jót tesz. De a bélrendszerre is jótékony, segít a méregtelenítésben és a bélfalakon található lerakódások eltávolításában is és enyhíti a székrekedést is.

De külsőleg is igazán hatékony nemcsak a hajra, de a bőrre is. Gyakran alkalmazzák kozmetikumokban és a gyógyszeripar fontos alapanyaga is. Érdemes bevenni a mindennapi étkezéseink közé.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom