Mák

A mák évezredek óta ismert és alkalmazott gyógynövény, melyet már az ókorban is előszeretettel használtak. A Közép-Ázsiában őshonos növény, a boglárkavirágúak rendjébe, mákfélék családjába tartozik. Korábban fogyasztása örömszerzésre, gyógyításra irányult, táplálkozási célból csak pár száz éve használjuk. Magjai a termékenységet is jelképezik, sok helyen az ifjú házasokra is mákot szórtak. A görögök pedig jövendölésre is használták. Nem véletlen, hogy karácsonykor kerül leginkább előtérbe, ugyanis a Szenteste elfogyasztott mákos ételek a bőséget, az életet jelezték. Ugyanakkor a kiszóródott mák betegséget, anyagi veszteséget jövendölt.

Némely fajtáját – pl. alpesi-, keleti-, izlandi mák – dísznövényként termesztik. Napjainkra szinte az egész világon termesztik étkezési és gyógyászati célokra egyaránt. Sok országban tiltott a termesztése vagy különböző törvényileg szabályozott keretek között történhet.

Két fajtája létezik:

  1. ipari mák – mely csak engedély birtokában termeszthető
  2. étkezési vagy kerti mák – melynek kisebb az alkaloid tartalma

Hazánkban a mák és a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának szabályozását a 162/2003. (X. 16.) Kormány rendelet tartalmazza. Éretlen gubójának megvágása után fehér színű tejnedv távozik a gubóból, ez az ópium, mely több, mint húsz féle alkaloidot tartalmaz. Éppen ezért csak olyan fajta vethető kiskertben, biokertben, aminek a gumója sem tartalmaz alkaloidot.

Ez az évezredek óta ismert növény, hazánkban is hosszú évszázadok óta jelen van, már a népi gyógyászatban is alkalmazták. Napjainkra azonban már nem bódító hatása miatt használjuk, hanem jellemzően sütemények töltelékeként, édességek ízesítésére. Bár nagyon egészéges, hatása a szervezetre igazán jótékony, mégis keveset fogyasztunk belőle, azt is jellemzően az ünnepek környékén.

Mák felhasználása

A mák felhasználása igazán széleskörű, nemcsak étkezési és gyógyászati célokra alkalmas, kozmetikai termékek kedvelt alapanyaga és fafelületek ápolására is használják.

Magas a vitamin-, ásványi anyag- és rost tartalma is, mely rendszeres fogyasztás mellett igazán jótékony a szervezet számára. Nagy mennyiségben megtalálható benne kalcium, vas, illetve folsav is. A mákszem rendkívül gazdag olajban, ami az olívaolajjal egyenértékűnek tekinthető. A szemekből préselt mákolaj és ennek feldolgozása során készült mákliszt – mely nem azonos a finomra őrölt mákkal – szintén jótékony. A mákliszt pedig a gluténérzékenyek számára is alternatívát jelenthet a hagyományos gabona lisztekkel szemben. Tárolhatjuk szemesen vagy darálva, de sokáig egyik formájában sem tartható el, így, ha nem használjuk fel érdemes lefagyasztani.

A mákot februárban érdemes elvetni – GARDENISTA.HU

Vissza a kategória cikkeihez

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

error: Védett tartalom