Mákdaráló

Tartalomjegyzék

Régen szinte minden háztartásban megtalálható volt dió– és mákdaráló. Napjainkra sokan már inkább készen vásárolják az üzletekben a darált magokat.  Ilyen szempontból nincs már jelentősége sem szinte, hogy mikor van a mák szezon, mivel egész évben könnyedén hozzájuthatunk. Ez a Közép-Ázsiában őshonos – a boglárkavirágúak rendjébe, mákfélék családjába tartozó – növény már évezredek óta ismert. Bár kezdetben főleg örömszerzés, esetenként gyógyítás céljára használták. Étkezési célra csak az elmúlt néhány száz év óta kezdték használni. Pedig nemcsak gyógynövényként élelmiszerként is rendkívül jelentősnek számít.

Ugyanis a mák rendkívül egészséges. Sokféle – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása igazán jótékony hatású a szervezet számára. Ráadásul a gluténérzékenyek étkezésében is remek alternatíva a hagyományos gabonalisztekkel szemben. Akár őrleményként, akár máklisztként fogyasztva.

Mégis keveset fogyasztunk belőle, jellemzően azt is az ünnepek környékén süteményben.

Mákdaráló

A mákdarálók is ilyenkor kerülnek inkább üzembe. Régen csak manuális kézi darálók voltak forgalomban, azonban manapság már elektromos darálók közül is válogathatunk. A mákdarálóval kávét és diót is lehet őrölni. Jellemzően késes darálók kínálatából válogathatunk. Ezeket megvásárolhatjuk elektronikai üzletekben vagy webáruházakban egyaránt.

Érdemes esetleg az árukeresőn is megnézni, hogy hol milyen gépek kaphatók. Itt nagyon jól össze is lehet hasonlítani, akár az azonos gépek árait, vagy a különböző gépek közötti különbségeket. Mivel pedig nagyon pontos leírásokat találunk mindegyikről, így könnyebben megtalálhatjuk a számunkra megfelelőt.

Webes rendelések esetén érdemes megbízható webshopot keresni, ahol lehetőségünk van a terméket visszaküldeni, ha elállnánk a vásárlástól. Ha ajándékba szánjuk, akkor számoljuk rá esetleg azt az időt is.

Mák tárolása

A szemes mákot fénytől, melegtől távol, hűvös helyen tudjuk tartani jól záródó edényben. Ha megdaráltuk, akkor viszont sokáig már nem tartható el, mert hamar megavasodik. Ilyenkor vagy hűtőszekrényben érdemes tartani, vagy ha hosszabb ideig nem tervezzük felhasználni, akkor ajánlott lefagyasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom