Máklikőr

Hazánkban nagy hagyománya van a különböző likőröknek, nincs ez másképp a máklikőr esetében sem. Bár nem olyan ismert és népszerű, mint például a tojás- vagy áfonya likőr, de érdemes készíteni. Ha más nem a karácsony előtti időszakban, ugyanis remek kiegészítője lehet az ünnepi asztalnak. Sokszor hívják ezt az alkoholos italt mákpálinkának is, de nem helyes ez a megnevezés.

Ugyanis pálinka csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, paradicsom az ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk. Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.

Máklikőr vagy mákpálinka

A mák esetében sem beszélhetünk pálinkáról, ugyanis nem gyümölcs és nem is a pálinkafőzéssel azonos eljárással készül. Akárcsak a diópálinka esetében sem helyes az elnevezés. Mindkét alkoholos ital kapható készen, de mi magunk is nekiállhatunk készítésének otthon, házilag is. Remek vendégváró, de csinos üvegekbe töltve, ajándéknak is kiváló választás!

Máklikőr készítése házilag

Hozzávalók:

 • 250 g darált mák
 • 150 g porcukor
 • 4 tojássárgája
 • 2,5 dl tej
 • 2,5 dl tejszín
 • 5 dl pálinka
 • jól záródó üvegek kupakkal

A máklikőr elkészítése lépésről – lépésre:

 1. Egy lábosban keverjük össze a tejet és tejszínt, majd tegyük a tűzhelyre és forraljuk fel.
 2. Miközben forr, adjuk hozzá a darált mákot és forraljuk tovább.
 3. Majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
 4. Közben a tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd apránként adjuk hozzá a kihűlt mákos tejszínt és a pálinkát.
 5. Az egészet alaposan keverjük össze, töltsük jól záródó üvegekbe és tegyük hűvösre vagy hűtőszekrénybe.
 6. Legalább 1 hétig hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, utána fogyasztható.

Akár készen is vásárolható, főleg az ünnepek környékén. Webshopokban számos egyéb – fahéjas, mézes almás stb. – mézes pálinka is megtalálható, mely igazán különlegesség és kimondottan az ünnepekre készítik őket. Érdemes megkóstolni őket, ha lehetőségünk adódik rá.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom