Mákliszt 

A mákliszt akárcsak a mák már évszázadok óta jelen van hazánkban is. Őshazája Közép-Ázsia, mára a világ számos részén termesztik. A boglárkavirágúak rendjébe, mákfélék családjába tartozik. Két fajtája létezik az ipari- és az étkezési mák. Ipari mák csak engedély birtokában termeszthető. Némely fajtáját – így pl. alpesi-, keleti-, izlandi mák – dísznövényként termesztik.

Már hazánkban is hosszú évszázadok óta jelen van, és a népi gyógyászatban is alkalmazták. Felhasználása igazán sokrétű, már nemcsak sütemények töltelékeként, édességek ízesítésére használjuk, bár még mindig így a legnépszerűbb. Ennek ellenére is viszonylag keveset fogyasztunk belőle, azt is főleg a nagyobb ünnepek körül. Pedig nagyon egészéges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagokat is tartalmaz. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mert jótékony hatása főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.

Mákliszt

Tulajdonképpen nem liszt, és bár sokan azt gondolják, nem is a mák nagyon finomra darált őrleménye. Ugyanis a mákolaj előállítása során készül. Mégpedig úgy, hogy a hidegen sajtolással kivonják olajának egy részét, majd finommá őrlik. Ennek következtében viszont csökken a kalória tartalma is. Napjainkban a mákliszt nem olcsó mulatság, ahogy a mák sem. Főleg a lisztérzékenyek számára jótékony, hiszen nincs benne glutén. Nagyon kellemes, jó illatú, sűrű liszt. Sok a benne található aroma és olaj is, ezért nem hasonlít a klasszikus gabonalisztekre. Zsírosabb, illatosabb, karakteresebb. Gazdag tápanyagforrás, kiemelkedő tápértékkel.

Mákliszt tápértéke

Magas a rost, fehérje és ásványi anyag tartalma.

10 dkg mákliszt 313 kalória

Ebből:

  • 12 g zsír – telített zsírsav 1,3 g
  • 16 g szénhidrát – ebből 10 g cukor
  • 31 g fehérje

Már a népi gyógyászatban is használták és alkalmazták a különböző problémák kezelésére. Napjainkban az egyik legnépszerűbb alapanyag a paleo- és testsúlycsökkentő étrendben.

Mákliszt jótékony hatása

Magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően:

  • segít a csontszövetek leépülésének lassításában, illetve újraépítésében
  • lassítja az öregedési folyamatokat
  • segít a magas vérnyomás csökkentésében
  • csökkenti a trombózis és embólia kialakulásának kockázatát
  • segít a koleszterinszint megfelelő beállításában
  • támogatja az idegrendszer egészségét
  • enyhíti a stresszt
  • segíti az emésztést
  • táplálja a bőrt és a hajat
  • jótékonyan hat a sebek gyógyulására
  • csökkenti az álmosságot
  • támogatja az immunrendszert

Felhasználását tekintve édes és sós ételekhez egyaránt jól felhasználható. Érdemes nem önmagában, hanem egyéb lisztekkel (pl. zabliszt, mandulaliszt) használni, mert akkor könnyebben tudunk vele bánni. Kiváló sütemények, kekszek, palacsinták készítéséhez. Kiválóan helyettesíti a darált mákot!

Ízéhez remekül illik: a citrom, de jól passzol a meggy, alma ízével is.

Mákliszt vásárlása, ára

A mákliszt főleg a bioboltokban, vagy nagyobb bevásárlóközpontok kínálatában található meg. Érdemes az interneten rákeresni, hiszen az árukeresőn összehasonlítva találjuk meg a különböző termékeket. Itt ár, mennyiség és kiszállítási díj is összevethető.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy mivel magasabb a zsírtartalma, hamarabb meg is romolhat, avasodhat. Ezért érdemes csak akkora mennyiséget vásárolni, amit fel is használunk. Ha mégsem tudjuk felhasználni a közeljövőben, de már megvásároltuk, akkor tegyük hűtőszekrénybe, de akár le is fagyaszthatjuk. Ha savanykás a szaga, az már nem jó.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom