Mákos csiga

A mákos csiga nemcsak annak lesz nagyon kedvelt édessége, aki a mákot és a kakaós csigát is szereti, de nekik mindenképp. Nem a szokványos mákos süti, mint a kevert mákos vagy a mákos bejgli, de érdemes kipróbálni. Bár a kelesztési idő miatt nem tartozik a gyors sütemények közé, mint például a mákos meggyes muffin, a végeredmény kárpótol minket az időért. Ráadásul a mák nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért. Akárcsak a dió vagy a mandula esetén, mégsem fogyasztunk belőle túl sokat, azt is inkább karácsony környékén.

Egyszerű mákos csiga recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 0,5 kg liszt
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • csipet só

A mákos töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,2 dl tej
  • 4 dkg vaj
  • 1 evőkanál gríz
  • 7,5 dkg cukor
  • fél citrom frissen reszelt héja
  • 1 evőkanál étkezési keményítő 0,5 dl vízben elkeverve

A mázhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • kevés forró víz

A mákos csiga elkészítése lépésről – lépésre:  

  1. Először az élesztőt futtassuk fel 1 dl cukros tejben.
  2. Majd a lisztet dolgozzuk össze a vajjal, a tojássárgájával, és végül a felfuttatott élesztős tejjel.
  3. Az egészet gyúrjuk alaposan össze, majd adjuk hozzá a megmaradt tejet és a csipet sót is.
  4. Ismét alaposan összegyúrjuk és konyharuhával letakart tálban hagyjuk pihenni, kelni meleg helyen 45-50 percig.
  5. Közben a töltelékhez a mákot összekeverjük a kétféle cukorral, a frissen reszelt citromhéjával, és a grízzel.
  6. Forraljuk fel a tejet, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a mákos keveréket, valamint az vízben elkevert keményítőt is, majd hagyjuk kihűlni.
  7. Ezután lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagságúra és kenjük meg vajjal vagy olajjal.
  8. Ezután a kihűlt mákos tölteléket oszlassuk el rajta egyenletesen és szorosan tekerjük fel.
  9. Majd 1,5-2 cm vastag csíkokra vágjuk a feltekert tésztát és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a csigákat.
  10. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
  11. Még melegen megkenhetjük a kevés vízben eldolgozott porcukorral, nagyon mutatós lesz tőle – de ez akár el is hagyható.

Jó étvágyat hozzá!

Kakaós és Mákos Csigák Leveles Tésztából 5 percben:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez