Tartalomjegyzék
A mákos fagyi nem tartozik a legnépszerűbb fagylalt ízek közé. A gyümölcsből készült jeges édességek keresettebbek, de bármelyik elkészíthető házilag is. Ezt a hűsítő édességet is könnyedén elkészíthetjük otthon még csak fagyi gép sem kell hozzá feltétlenül. Ráadásul a mák nagyon egészséges, mégsem fogyasztunk belőle túl sokat és egész évben elérhető.
Mákos fagyi recept
Hozzávalók:
- 100 g darált mák
- 1 dl 1,5%-os tej
- 2 dl habtejszín
- 100 g sűrített tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Előkészület: mélyhűtőben 1 nappal korábban már hűtsük le az edényt, amibe tenni fogjuk az elkészült jeges édességet.
A mák fagyi elkészítése lépésről-lépésre:
- Először a tejet, a vaníliás cukrot, sűrített tejet és a darált mákot egy edényben elkeverjük és alacsony fokozaton összemelegítjük.
- Majd tegyük félre, hogy kihűljön.
- A habteszínből verjünk könnyű habot.
- Majd forgassuk hozzá a már kihűlt mákos alaphoz.
- Tegyük legalább 4 órára hűtőszekrénybe.
- Majd ezután tegyük át az egy nappal korábban előre lehűtött edénybe.
- Aztán mehet a fagyi gépbe, amivel 30-40 perc alatt dolgozzuk össze fokozatosan. (Ennek hiányában a fagyasztóba kell betenni egy dobozba és óránként botmixerrel keverni rajta.)
- Még egy fél órára tegyük fagyasztóba fogyasztás előtt.
TIPP: Akár idény gyümölcsökkel vegyesen is készíthetjük. Reszelt citromhéjjal meg is bolondíthatjuk.
A lefagyasztott mák fagyit fagylaltos kanállal az előre lehűtött poharakba vagy tálkákba gombócoljuk és ízlés szerint díszítve, gyümölccsel, csokoládé szórattal, tejszínhabbal dekorálva kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!
Azonban, ha nem szeretnénk otthon vesződni vele se keseredjünk el, készen is vásárolhatunk.
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez