Mákos fánk

A hagyományos szalagos fánk a farsangi időszak elmaradhatatlan süteménye, a mákos fánk viszont valami egészen más. Aki a mákot és a fánkot is szereti biztos nem fog csalódni, de érdemes kipróbálni mindenkinek. Nemcsak mák, hanem dió töltelékkel is tölthetjük ezeket az igazán rendhagyó édességeket. Ráadásul a mák és a dió is nagyon egészséges, mégsem fogyasztunk belőle túl sokat. Azt is leginkább a nagyobb ünnepek alkalmával. Bár a fánk kicsit időigényes a kelesztés miatt, mindenképpen megéri a fáradozást!  A fánk máz segítségével pedig még varázslatosabbá, látványosabbá tehető.

Mákos fánk recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 0,5 kg liszt
  • 4 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 tojássárgája
  • 10 dkg kg vaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál porcukor
  • csipet só
  • olaj – a sütéshez

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

  • 10 dkg darált mák
  • 3 evőkanál porcukor (ha a mák cukrozott, elég kevesebb is)
  • 4 evőkanál tej
  • fél citrom frissen reszelt héja

A diós töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál tej
  • fél citrom frissen reszelt héja

A diós, mákos fánk elkészítési lépései:

  1. Langyos tejben el kell keverni egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. A tojások sárgáját dolgozzuk el négy evőkanál cukorral úgy, hogy a cukor teljesen elolvadjon, majd adjuk hozzá a megkelt élesztőt.
  3. Az átszitált lisztet keverjük el csipet sóval és adjuk hozzá az élesztőt, valamint annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
  4. Végül dolgozzuk össze a puha vajjal, akkor jó, ha hólyagos a tészta.
  5. Majd meleg helyen letakarva kelesszük legalább fél órán keresztül.
  6. Közben készítsük el a töltelékeket: A mákot főzzük fel a tejjel és a cukorral, reszelt citromhéjjal. (Ízlés szerint adhatunk hozzá mazsolát is.)
  7. A diót szintén keverjük össze a cukorral, citromhéjjal és annyi tejjel, hogy pépes állagú legyen, de ne folyjon. A diós tölteléket nem kell főzni.
  8. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, vagy kézzel széthúzogatni.
  9. A kétféle töltelékből tegyünk kis halmokat a tészta egyik felére és a másik felét hajtsuk rá.
  10. Majd pogácsa szaggatóval vagy egy pohár segítségével szaggassunk belőle fánkokat.
  11. Ismét hagyjuk őket 15-20 percet kelni, pihenni.
  12. A fánkokat fejjel lefelé kell beletenni az olajba, tehát a deszkán felfelé lévő, legyen alul sütésnél.
  13.  A kiszaggatott fánkot közepesnél enyhébb hőfokon bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  14. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
  15. Ezután megszórhatjuk porcukorral és már kínálhatjuk is.

Remek vendégváró, finom édesség, mely egész évben népszerű, de farsangkor kiváltképp! Jó étvágyat hozzá!

Vissza a kategória cikkeihez