Tartalomjegyzék
A mákos golyó rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom édesség, nemcsak az ünnepi időszakban. A legjobb benne pedig az, hogy számos módon variálható attól függően, hogy mit találunk otthon. Mivel nem kell sütni a legnagyobb melegben is készíthetjük. Adhatunk hozzá marcipánt (a belsejében elrejtve igazi különlegesség), de a mák és a meggy is remek párosítás. A rumos meggy íze különösen harmonizál a mák ízével, ha szeretjük, ne hagyjuk ki belőle. Nagyon jó választás, ha csak egy gyors desszertre vágyunk és annyira egyszerű, hogy elrontani sem lehet! Készíthetünk csokimázat – akár tej-, ét-, vagy mutatós fehér csokiból – de meghempergethetjük tortadarában is. Tényleg csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt.
Mákos golyó sütés nélkül – recept
Hozzávalók:
- 150 g darált háztartási keksz (lehet teljes kiőrlésű is)
- 150 g darált mák
- 6-7 dkg kristálycukor
- 1 kezeletlen héjú citrom frissen reszelt héja
- 1-2 evőkanál sárgabarack lekvár
- 1,5 dl víz
A mázhoz:
- 150 g fehér csokoládé
- 1-2 evőkanál étolaj
- darált mák
A karácsonyi mák golyó elkészítése lépésről – lépésre:
- A vízből és cukorból szirupot készítünk, hozzáadjuk a mákot és félretesszük, hogy kihűljön.
- Ízesítsük a frissen reszelt citromhéjával.
- A darált kekszet és a kihűlt mákos szirupot összekeverjük, kevés sárgabarack lekvárral formázható masszát készítünk belőle.
- Ha teszünk bele marcipánt vagy meggyet, akkor a marcipánból meggy nagyságú golyókat készítünk, a meggyet kimagozzuk és lecsöpögtetjük, majd úgy formázzuk a golyókat, hogy a közepükbe elhelyezünk egy-egy meggyet vagy marcipán golyót. Ez elhagyható.
- Ezután a kívánt méretű golyókat formázunk belőlük, – esetleg a közepükbe egy – egy szem meggyet vagy marcipán golyót tehetünk. Ha teszünk bele marcipánt vagy meggyet, akkor a marcipánból meggy nagyságú golyókat készítünk, a meggyet kimagozzuk és lecsöpögtetjük.
- Majd legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük őket.
- Közben vízgőz felett összeolvasztjuk a csokit az étolajjal és lehűtött golyókat megmártogatjuk a csokoládéban.
- Egy süteményrácsra sorakoztatjuk őket és mielőtt megdermedne megszórjuk darált mákkal kevert kristálycukorral.
- Aztán hagyjuk, hogy teljesen megdermedjenek, kihűljenek (akár ismét hűtőbe lehet tenni tálalásig).
- Ezt követően tálaljuk.
TIPP: Ajándéknak is remek választás! Számos módon díszíthető, variálható, akár más golyókkal – zserbó, bounty-, kókusz– vagy bounty – együtt csinos dobozokba rakva, igazán mutatós végeredmény születhet.
Hűtőszekrényben tartva 2-3 napig eltartható (már ha marad belőle). Jó étvágyat hozzá!
Zserbógolyó recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez