Mákos golyó

A mákos golyó rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom édesség, nemcsak az ünnepi időszakban. A legjobb benne pedig az, hogy számos módon variálható attól függően, hogy mit találunk otthon. Mivel nem kell sütni a legnagyobb melegben is készíthetjük. Adhatunk hozzá marcipánt (a belsejében elrejtve igazi különlegesség), de a mák és a meggy is remek párosítás. A rumos meggy íze különösen harmonizál a mák ízével, ha szeretjük, ne hagyjuk ki belőle. Nagyon jó választás, ha csak egy gyors desszertre vágyunk és annyira egyszerű, hogy elrontani sem lehet! Készíthetünk csokimázat – akár tej-, ét-, vagy mutatós fehér csokiból – de meghempergethetjük tortadarában is. Tényleg csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt.

Mákos golyó sütés nélkül – recept

Hozzávalók:

  • 150 g darált háztartási keksz (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 150 g darált mák
  • 6-7 dkg kristálycukor
  • 1 kezeletlen héjú citrom frissen reszelt héja
  • 1-2 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 1,5 dl víz

A mázhoz:

  • 150 g fehér csokoládé
  • 1-2 evőkanál étolaj
  • darált mák

A karácsonyi mák golyó elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A vízből és cukorból szirupot készítünk, hozzáadjuk a mákot és félretesszük, hogy kihűljön.
  2. Ízesítsük a frissen reszelt citromhéjával.
  3. A darált kekszet és a kihűlt mákos szirupot összekeverjük, kevés sárgabarack lekvárral formázható masszát készítünk belőle.
  4. Ha teszünk bele marcipánt vagy meggyet, akkor a marcipánból meggy nagyságú golyókat készítünk, a meggyet kimagozzuk és lecsöpögtetjük, majd úgy formázzuk a golyókat, hogy a közepükbe elhelyezünk egy-egy meggyet vagy marcipán golyót. Ez elhagyható.
  5. Ezután a kívánt méretű golyókat formázunk belőlük, – esetleg a közepükbe egy – egy szem meggyet vagy marcipán golyót tehetünk. Ha teszünk bele marcipánt vagy meggyet, akkor a marcipánból meggy nagyságú golyókat készítünk, a meggyet kimagozzuk és lecsöpögtetjük.
  6. Majd legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük őket.
  7. Közben vízgőz felett összeolvasztjuk a csokit az étolajjal és lehűtött golyókat megmártogatjuk a csokoládéban.
  8. Egy süteményrácsra sorakoztatjuk őket és mielőtt megdermedne megszórjuk darált mákkal kevert kristálycukorral.
  9. Aztán hagyjuk, hogy teljesen megdermedjenek, kihűljenek (akár ismét hűtőbe lehet tenni tálalásig).
  10. Ezt követően tálaljuk.

TIPP: Ajándéknak is remek választás! Számos módon díszíthető, variálható, akár más golyókkal – zserbó, bounty-, kókusz– vagy bounty – együtt csinos dobozokba rakva, igazán mutatós végeredmény születhet.

Hűtőszekrényben tartva 2-3 napig eltartható (már ha marad belőle). Jó étvágyat hozzá!

Zserbógolyó recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom