Mákos guba palacsinta

A mákos guba megunhatatlan és számos módon készíthető, ennek egyik formája a mákos guba palacsinta is, mely igazi különlegesség. A mákos guba – vagy más néven bobájka – hagyományos magyar étel, amit jellemzően karácsony környékén, az ünnepeken készítettek. Ugyanis úgy tartották, hogy a mák, mákos étel bőséget, jólétet hoz a következő évben. Napjainkban már egész évben nagy népszerűségnek örvend, bármely formában. Ugyanis a mákos guba tortától a muffinon át a palacsintáig számtalan formában megtalálható.

Egyszerű mákos guba palacsinta recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 0,20 kg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 dl ásványvíz
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál cukor
  • csipet só
  • olaj – a sütéshez

Hozzávalók a mákos guba töltelékhez:

  • 10 dkg darált mák
  • 6-8 dkg porcukor (ha a mák cukrozott, elég kevesebb is)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db szikkadt kifli
  • 2-3 dl langyos tej

A vaníliasodóhoz:

  • 4 db tojássárgája
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 teáskanál vanília aroma

A mákos guba palacsinta elkészítési lépései:

  1. A tojásokat egy nagyobb tálban felverjük, hozzákeverjük a csipet sót és a cukrot.
  2. Majd folyamatos adagolás mellett hozzákeverünk a lisztet.
  3. Ha nem tudjuk már keverni, akkor a tejből és az ásványvízből is adunk hozzá.
  4. Csomómentes folyós tésztát kell kapjunk.
  5. Hagyjuk kicsit pihenni, addig készítsük el a töltelék és a sodó hozzávalóit.
  6. A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá a tejet, a tejszínt és a vaníliát is.
  7. Alaposan keverjük ki, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrítsük be. (Attól függően, hogy mennyire szeretnénk sűrűt, lehet a tej-tejszín arányon módosítani).
  8. Tegyük félre hűlni, de időnként keverjük át.
  9. A kifliket karikázzuk 1-1,5 cm vastagra, tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kétféle cukrot és a darált mákot is.
  10. A tejet óvatosan, kisebb adagokban öntsük rá és alaposan keverjük össze.
  11. A palacsintákat az olajjal megkent forró serpenyőben süssük meg.
  12. Végül töltsük meg egy sor mákos gubával, amit meglocsolunk a sodóval és a széleit csicsit behajtva – hogy a töltelék ne folyjon ki – feltekerjük.

TIPP: Vanília sodó helyett vaníliás pudinggal is készíthetjük.

Porcukorral megszórva és vaníliasodót kínálva mellé, tálaljuk. Jó évágyat hozzá!

Mákos guba palacsinta:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom