Tartalomjegyzék
A mákos guba megunhatatlan és számos módon készíthető, ennek egyik formája a mákos guba palacsinta is, mely igazi különlegesség. A mákos guba – vagy más néven bobájka – hagyományos magyar étel, amit jellemzően karácsony környékén, az ünnepeken készítettek. Ugyanis úgy tartották, hogy a mák, mákos étel bőséget, jólétet hoz a következő évben. Napjainkban már egész évben nagy népszerűségnek örvend, bármely formában. Ugyanis a mákos guba tortától a muffinon át a palacsintáig számtalan formában megtalálható.
Egyszerű mákos guba palacsinta recept
Hozzávalók a tésztához:
- 0,20 kg liszt
- 4 dl tej
- 2 dl ásványvíz
- 2 tojás
- 1 teáskanál cukor
- csipet só
- olaj – a sütéshez
Hozzávalók a mákos guba töltelékhez:
- 10 dkg darált mák
- 6-8 dkg porcukor (ha a mák cukrozott, elég kevesebb is)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 db szikkadt kifli
- 2-3 dl langyos tej
A vaníliasodóhoz:
- 4 db tojássárgája
- 5 dkg vaníliás cukor
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 1 teáskanál vanília aroma
A mákos guba palacsinta elkészítési lépései:
- A tojásokat egy nagyobb tálban felverjük, hozzákeverjük a csipet sót és a cukrot.
- Majd folyamatos adagolás mellett hozzákeverünk a lisztet.
- Ha nem tudjuk már keverni, akkor a tejből és az ásványvízből is adunk hozzá.
- Csomómentes folyós tésztát kell kapjunk.
- Hagyjuk kicsit pihenni, addig készítsük el a töltelék és a sodó hozzávalóit.
- A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá a tejet, a tejszínt és a vaníliát is.
- Alaposan keverjük ki, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrítsük be. (Attól függően, hogy mennyire szeretnénk sűrűt, lehet a tej-tejszín arányon módosítani).
- Tegyük félre hűlni, de időnként keverjük át.
- A kifliket karikázzuk 1-1,5 cm vastagra, tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kétféle cukrot és a darált mákot is.
- A tejet óvatosan, kisebb adagokban öntsük rá és alaposan keverjük össze.
- A palacsintákat az olajjal megkent forró serpenyőben süssük meg.
- Végül töltsük meg egy sor mákos gubával, amit meglocsolunk a sodóval és a széleit csicsit behajtva – hogy a töltelék ne folyjon ki – feltekerjük.
TIPP: Vanília sodó helyett vaníliás pudinggal is készíthetjük.
Porcukorral megszórva és vaníliasodót kínálva mellé, tálaljuk. Jó évágyat hozzá!
Mákos guba palacsinta:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez