Tartalomjegyzék
A mákos guba recept nagyon népszerű, legyen szó akár a hagyományos mákos gubáról vagy vaníliasodóval, pudinggal készítve. Ez a régi magyar étel, ugyanis számos módon készíthető, variálható. Eredeti magyar étel, melyet azonban Németország keleti részén és Lengyelországban is ismernek. Korábban főleg karácsonykor és Újév előtt sütötték, akkor került az ünnepi asztalra. Nem véletlenül, ugyanis a Szenteste elfogyasztott mákos ételek a bőséget, az életet jelezték. Mára már egész évben készített kedvelt, egyszerűen összeállítható finom édesség. Fogyaszthatjuk önmagában vagy egy gazdag leves mellé második fogásként is. A mák egyébként is főleg ünnepek körül kerül előtérbe, pedig rendkívül egészséges, érdemes rendszeresen fogyasztani. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, hatása a szervezetre igazán jótékony.
Egyszerű mákos guba recept
Hozzávalók:
- 200 g darált mák
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 db kifli – szikkadt legyen
- 1 liter tej
Az egyszerű mákos guba elkészítési lépései:
- Először a kifliket karikázzuk fel 1-1,5 cm-es darabokra és tegyük egy nagyobb tálba. (Ha friss kiflit használunk, akkor már előző este megtehetjük.)
- A tejet a vaníliás cukorral forraljuk fel.
- Majd a darált mákot keverjük össze a porcukorral. Ha a mákot készen vettük figyeljünk rá, hogy alapból cukrozott-e már, akkor nem szükséges hozzá a megadott mennyiség.
- Ezután a kiflikarikákat öntsük le a forró tejjel, szűrjük le és nyomkodjuk ki belőle a tejet.
- Ezután egy sütőtálat vajazzunk ki és az aljára rétegezzük bele a kiflit, majd szórjuk rá a porcukorral elkevert mákot és ismét egy réteg kiflit. Addig rétegezzük, amíg elfogynak a hozzávalók. Mákkal szórjuk be a tetejét.
- Majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra és 7-8 perc alatt melegítsük, süssük össze. De sütés nélkül is nagyon finom.
Porcukorral megszórva vagy vaníliasodót kínálva mellé, tálaljuk. Jó évágyat hozzá!
Mákos guba:
https://www.youtube.com/watch?v=TYgM-6rYWR8
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez