Mákos guba torta

A mákos guba torta a hagyományos mákos guba egy másik elkészítési formája, melyet a sárgabarack lekvár íze tesz igazán különlegessé, főleg ha házi készítésű. Bármely alkalomra kitűnő választás. A mákos guba egyébként is nagyon népszerű hagyományos magyar étel, melynek számos formája ismert. Érdemes többfélével is kísérletezni, hogy megtaláljuk a számunkra legfinomabbat.

Egyszerű mákos guba torta recept

Hozzávalók:

  • 15 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 8 db kifli – szikkadt legyen
  • 1 liter tej
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 10 dkg mazsola – elhagyható
  • 1 db citrom frissen reszelt héja
  • fahéj – ízlés szerint

A krémhez:

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

  • 2 dl habtejszín

Az egyszerű mákos guba torta elkészítési lépései:

  1. Először a kifliket karikázzuk fel 1-1,5 cm-es darabokra és tegyük egy nagyobb tálba. (Ha friss kiflit használunk, akkor már előző este megtehetjük.)
  2. A tejhez adjuk hozzá a vajat és melegítsük össze őket.
  3. A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett adjuk a tejhez.
  4. Vízgőzben kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  5. Majd a kiflire szórjuk rá a darált mákot, az ízlés szerinti fahéjat, a citromhéjat és a mazsolát.
  6. Öntsük rá a felforralt tejet és óvatosan forgassuk össze.
  7. Hagyjuk kicsit állni, hogy a kifli megszívja magát a tejjel.
  8. Majd egy 24 cm-es tortaformát vajazzunk meg és szórjuk meg panírmorzsával vagy béleljük ki sütőpapírral.
  9. Öntsük bele a mákos kiflit, oszlassuk el egyenletesen, majd kenjük meg a sárgabarack lekvárral, azt is egyenletesen kenjük el.
  10. Tegyük 100 fokra előmelegített sütőbe, majd 15-20 percig süssük.
  11. Ezután hagyjuk a formában kihűlni, utána tegyük csak tálcára.
  12. Amíg hűl, keverjük simára a vajat a porcukorral, a másik felét a tojássárgájával és a vaníliás cukorral, meg a pudingporral.
  13. Majd adjuk hozzá a tejet és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre és hagyjuk teljesen kihűlni.
  14. Ha teljesen kihűlt óvatosan, apránként keverjük a cukros vajhoz úgy, hogy könnyű, sima krém legyen a végeredmény.
  15. Majd kenjük a teljesen kihűlt torta tetejére és egyenletesen oszlassuk el.
  16. Tegyük hűtőbe néhány órára, hogy megdermedjen és összeérjenek az ízek.

Tálalás előtt díszítsük tejszínhabbal és mákszórattal. Jó évágyat hozzá!

Mákos guba torta elkészítése recepttel:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom