Tartalomjegyzék
A mákos guba torta a hagyományos mákos guba egy másik elkészítési formája, melyet a sárgabarack lekvár íze tesz igazán különlegessé, főleg ha házi készítésű. Bármely alkalomra kitűnő választás. A mákos guba egyébként is nagyon népszerű hagyományos magyar étel, melynek számos formája ismert. Érdemes többfélével is kísérletezni, hogy megtaláljuk a számunkra legfinomabbat.
Egyszerű mákos guba torta recept
Hozzávalók:
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 8 db kifli – szikkadt legyen
- 1 liter tej
- 3 db tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál sárgabarack lekvár
- 10 dkg mazsola – elhagyható
- 1 db citrom frissen reszelt héja
- fahéj – ízlés szerint
A krémhez:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2,5 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 2 dl habtejszín
Az egyszerű mákos guba torta elkészítési lépései:
- Először a kifliket karikázzuk fel 1-1,5 cm-es darabokra és tegyük egy nagyobb tálba. (Ha friss kiflit használunk, akkor már előző este megtehetjük.)
- A tejhez adjuk hozzá a vajat és melegítsük össze őket.
- A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett adjuk a tejhez.
- Vízgőzben kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
- Majd a kiflire szórjuk rá a darált mákot, az ízlés szerinti fahéjat, a citromhéjat és a mazsolát.
- Öntsük rá a felforralt tejet és óvatosan forgassuk össze.
- Hagyjuk kicsit állni, hogy a kifli megszívja magát a tejjel.
- Majd egy 24 cm-es tortaformát vajazzunk meg és szórjuk meg panírmorzsával vagy béleljük ki sütőpapírral.
- Öntsük bele a mákos kiflit, oszlassuk el egyenletesen, majd kenjük meg a sárgabarack lekvárral, azt is egyenletesen kenjük el.
- Tegyük 100 fokra előmelegített sütőbe, majd 15-20 percig süssük.
- Ezután hagyjuk a formában kihűlni, utána tegyük csak tálcára.
- Amíg hűl, keverjük simára a vajat a porcukorral, a másik felét a tojássárgájával és a vaníliás cukorral, meg a pudingporral.
- Majd adjuk hozzá a tejet és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ha teljesen kihűlt óvatosan, apránként keverjük a cukros vajhoz úgy, hogy könnyű, sima krém legyen a végeredmény.
- Majd kenjük a teljesen kihűlt torta tetejére és egyenletesen oszlassuk el.
- Tegyük hűtőbe néhány órára, hogy megdermedjen és összeérjenek az ízek.
Tálalás előtt díszítsük tejszínhabbal és mákszórattal. Jó évágyat hozzá!
Mákos guba torta elkészítése recepttel:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez