Mákos guba vaníliasodóval

A mákos guba vaníliasodóval a hagyományos egyszerű mákos guba megkoronázása. Sokan szeretik nélküle, de talán még többen a zamatos, illatos sodóval. A mákos guba régen főleg karácsonykor került terítékre, hiszen ettől (is) várták a jólétet. Ugyanis úgy tartották, hogy a Szenteste elfogyasztott mákos ételek a bőséget, az életet jelezték.  Napjainkra már nemcsak az ünnepek alkalmával kerül asztalra, egész évben kedvelt édesség. Ráadásul számos módon készíthető és a mák nagyon egészséges is, mely rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünk számára.

Mákos guba vaníliasodóval – recept

Hozzávalók:

  • 18-20 dkg darált mák
  • 8-10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 8 db kifli – szikkadt legyen
  • 8 dl tej
  • 3 db tojássárgája

A vaníliasodóhoz:

  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál liszt

Az egyszerű mákos guba elkészítése vaníliasodóval:

  1. Először a kifliket karikázzuk fel 1-1,5 cm-es darabokra és tegyük egy nagyobb tálba. (Ha friss kiflit használunk, akkor már előző este megtehetjük.)
  2. A tejet kezdjük el kis lángon melegíteni.
  3. Közben a 3 tojássárgáját keverjük el a vaníliás cukorral, majd óvatosan adjuk a tejhez.
  4. Óvatosan melegítsük össze, de ne engedjük, hogy felforrjon.
  5. A darált mákot keverjük össze a porcukorral. Ha a mákot készen vettük figyeljünk rá, hogy alapból cukrozott-e már, akkor nem szükséges hozzá a megadott mennyiség.
  6. Ezután egy sütőtálat vajazzunk ki és rétegezzünk rá egy sor kiflit.
  7. Locsoljuk meg ízlés szerinti tejjel, szórjuk meg a porcukros mákkal és fedjük be ismét kiflivel, majd addig ismételjük, amíg van a hozzávalókból.
  8. A tetejére porcukros mák kerüljön.
  9. Majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra és 7-8 perc alatt melegítsük, süssük össze. De sütés nélkül is nagyon finom.
  10. A vaníliasodóhoz keverjük össze a tojások sárgáját a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a lisztet és 1 dl tejjel keverjük csomómentesre.
  11. A maradék tejet forraljuk fel és adjuk hozzá a tojássárgás keveréket.
  12. Folyamatos keverés mellett forraljuk össze és keverjük csomómentesre.

Gluténmentes kifliből és laktózmentes tejből is készíthető. Jó évágyat hozzá!

Mákos guba:

https://www.youtube.com/watch?v=TYgM-6rYWR8

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez