Tartalomjegyzék
A mákos guba hagyományos magyar étel, melyet azonban Németország keleti részén és Lengyelországban is ismernek. Jellemzően karácsonykor sütötték, akkor került az ünnepi asztalra. Nem véletlenül, ugyanis a Szenteste elfogyasztott mákos ételek a bőséget, az életet jelezték. Napjainkban már egész évben készített kedvelt, egyszerűen összeállítható finom édesség, melyet egy bőséges leves mellé második fogásként vagy desszertként is fogyaszthatunk. A mák egyébként is rendkívül egészséges, érdemes rendszeresen fogyasztani. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz mégis szinte csak ünnepek környékén kerül előtérbe. Pedig rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, mivel hatása a szervezetre igazán jótékony.
Egyszerű mákos guba recept
Hozzávalók:
- 18-20 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 db kifli – szikkadt legyen
- 1 liter tej
- frissen reszelt citrom héja – elhagyható
Az egyszerű mákos guba elkészítési lépései:
- Először a kifliket karikázzuk fel 1-1,5 cm-es darabokra és tegyük egy nagyobb tálba. (Ha friss kiflit használunk, akkor már előző este megtehetjük.)
- A tejet a vaníliás cukorral forraljuk fel.
- A darált mákot (frissen reszelt citromhéjat adhatunk hozzá ízesítésként) összekeverjük a porcukorral. Ha a mákot készen vettük figyeljünk rá, hogy alapból cukrozott-e már, akkor nem szükséges hozzá a megadott mennyiség.
- Majd a kiflikarikákat öntsük le a forró tejjel, szűrjük le és nyomkodjuk ki belőle a tejet.
- Ezután egy sütőtálat vajazzunk ki és az aljára rétegezzük bele a kiflit, majd szórjuk rá a porcukorral elkevert mákot és ismét egy réteg kiflit. Addig rétegezzük, amíg elfogynak a hozzávalók. Mákkal szórjuk be a tetejét.
- Majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra és 7-8 perc alatt melegítsük, süssük össze. De sütés nélkül is nagyon finom.
Gluténmentes kifliből és laktózmentes tejből is készíthető. Jó évágyat hozzá!
Mákos guba:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez