Mákos hókifli

A mákos hókifli egy rendkívül egyszerűen elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! A mák ráadásul rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Az is jellemzően csak a nagyobb ünnepek alkalmával kerül elő a süteményeknél. Ez a sütemény recept is leginkább karácsony környékén kerül elő, pedig az év bármely időszakában egyszerűen, könnyen elkészíthető. Igaz nyáron inkább a mákos fagyi népszerű és minden egyéb sütés nélküli édesség.

Mákos hókifli recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 18 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg darált mák
  • pici só
  • pici fahéj

Mákos hókifli elkészítése

  1. Először egy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük hozzá a pici sót, kevés reszelt citromhéjat, a kétféle cukrot és a darált mákot is.
  2. Majd az egészhez a puha – de nem felolvasztott – margarint is adjuk hozzá és szétmorzsolva keverjük el a mákos lisztes keverékkel.
  3. Az egészet alaposan dolgozzuk össze. Akkor jó, ha a tészta már elválik az edény oldalától.
  4. Majd formáljunk egy gombócot belőle.
  5. A gombócot egy jó fél órára – órára tegyük hideg helyre pihenni.
  6. Ezt követően kisebb gombócokat csipkedjünk belőle, amiből kifli alakot formázunk.
  7. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a kifliket nem túl közel egymáshoz, mert még sütés közben nőnek majd.
  8. Aztán előmelegített sütőben kb. 175 fokon kb. 10-12 perc alatt világos színűre sütjük. Érdemes 8 perctől folyamatosan nézegetni, mert hamar meg tud égni.
  9. Hagyjuk kihűlni, aztán porcukorral megszórva tálalhatjuk.

TIPP: Jól záródó fém dobozokban akár 2-3 hétig is eláll. Éppen ezért karácsonyra hetekkel előbb meg lehet sütni. Érdemes rögtön akár több adagot is készíteni belőle.

Jó étvágyat hozzá!

Diós és mákos hókifli videó recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez