Tartalomjegyzék
A mákos hókifli egy rendkívül egyszerűen elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! A mák ráadásul rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Az is jellemzően csak a nagyobb ünnepek alkalmával kerül elő a süteményeknél. Ez a sütemény recept is leginkább karácsony környékén kerül elő, pedig az év bármely időszakában egyszerűen, könnyen elkészíthető. Igaz nyáron inkább a mákos fagyi népszerű és minden egyéb sütés nélküli édesség.
Mákos hókifli recept
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 18 dkg margarin
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg darált mák
- pici só
- pici fahéj
Mákos hókifli elkészítése
- Először egy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük hozzá a pici sót, kevés reszelt citromhéjat, a kétféle cukrot és a darált mákot is.
- Majd az egészhez a puha – de nem felolvasztott – margarint is adjuk hozzá és szétmorzsolva keverjük el a mákos lisztes keverékkel.
- Az egészet alaposan dolgozzuk össze. Akkor jó, ha a tészta már elválik az edény oldalától.
- Majd formáljunk egy gombócot belőle.
- A gombócot egy jó fél órára – órára tegyük hideg helyre pihenni.
- Ezt követően kisebb gombócokat csipkedjünk belőle, amiből kifli alakot formázunk.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a kifliket nem túl közel egymáshoz, mert még sütés közben nőnek majd.
- Aztán előmelegített sütőben kb. 175 fokon kb. 10-12 perc alatt világos színűre sütjük. Érdemes 8 perctől folyamatosan nézegetni, mert hamar meg tud égni.
- Hagyjuk kihűlni, aztán porcukorral megszórva tálalhatjuk.
TIPP: Jól záródó fém dobozokban akár 2-3 hétig is eláll. Éppen ezért karácsonyra hetekkel előbb meg lehet sütni. Érdemes rögtön akár több adagot is készíteni belőle.
Jó étvágyat hozzá!
Diós és mákos hókifli videó recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez