Tartalomjegyzék
A kekszes alapú mákos keksztekercs nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom édesség, mely bármely alkalomra igazán nagyszerű választás. Mivel sütni sem kell, ezért a nyári nagy melegben is könnyedén elkészíthető. Ráadásul a mák rendkívül egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és számos édesség alapanyagául is szolgál. Mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle, azt is leginkább a nagyobb ünnepek alkalmával. Érdemes pedig a rendszeres étkezéseink közé bevenni, mert a mák hatása a szervezetre igazán jótékony. Mindemellett egész évben – szezonalitástól függetlenül – könnyedén hozzájuthatunk.
Egyszerű mákos keksztekercs recept
Hozzávalók az alaphoz:
- 30 dkg darált keksz
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg darált mák
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 2 evőkanál házi készítésű szilvalekvár
- 1 kezeletlen- vagy bio citrom frissen reszelt héja
Hozzávalók a krémhez:
- 5 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- egy kávéskanál vanília aroma – elhagyható
- rumban áztatott aszalt szilva – elhagyható
A díszítéshez, tálaláshoz:
- kekszmorzsa
- porcukor
- tejszínhab
A mákos keksztekercs elkészítése lépésről-lépésre:
- Először az alap hozzávalóit összekeverjük, majd összegyúrjuk. Akkor jó, ha nyújtható masszát kapunk.
- Majd a krémet is összekeverjük. Ehhez a szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a porcukorral, a mákkal és a vanília aromával.
- TIPP: Keverhetünk hozzá rumba áztatott, lecsöpögtetett aszalt szilva darabokat is.
- Egy folpack darabot (20×50 cm) megszórunk porcukorral és darált keksszel, majd fél cm vastagságúra nyújtjuk rajta a tésztát.
- Megkenjük a krémmel és a fólia segítségével szorosan feltekerjük.
- A tetejét még akár csokidarával is megszórhatjuk.
- Hűtőben pihentetjük néhány órát, hogy az ízek összeérjenek és könnyebben szeletelhetővé váljék.
Tetszés szerinti szeletekre vágjuk és akár még porcukorral megszórva, esetleg tejszínhabbal kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez