Mákos keksztekercs 

A kekszes alapú mákos keksztekercs nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom édesség, mely bármely alkalomra igazán nagyszerű választás. Mivel sütni sem kell, ezért a nyári nagy melegben is könnyedén elkészíthető. Ráadásul a mák rendkívül egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és számos édesség alapanyagául is szolgál. Mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle, azt is leginkább a nagyobb ünnepek alkalmával. Érdemes pedig a rendszeres étkezéseink közé bevenni, mert a mák hatása a szervezetre igazán jótékony. Mindemellett egész évben – szezonalitástól függetlenül – könnyedén hozzájuthatunk.  

Egyszerű mákos keksztekercs recept

Hozzávalók az alaphoz:

  • 30 dkg darált keksz
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg darált mák
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál házi készítésű szilvalekvár
  • 1 kezeletlen- vagy bio citrom frissen reszelt héja

Hozzávalók a krémhez:

  • 5 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • egy kávéskanál vanília aroma – elhagyható
  • rumban áztatott aszalt szilva – elhagyható

A díszítéshez, tálaláshoz:

  • kekszmorzsa
  • porcukor
  • tejszínhab

A mákos keksztekercs elkészítése lépésről-lépésre:

  1. Először az alap hozzávalóit összekeverjük, majd összegyúrjuk. Akkor jó, ha nyújtható masszát kapunk.
  2. Majd a krémet is összekeverjük. Ehhez a szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a porcukorral, a mákkal és a vanília aromával.
  3. TIPP: Keverhetünk hozzá rumba áztatott, lecsöpögtetett aszalt szilva darabokat is.
  4. Egy folpack darabot (20×50 cm) megszórunk porcukorral és darált keksszel, majd fél cm vastagságúra nyújtjuk rajta a tésztát.
  5. Megkenjük a krémmel és a fólia segítségével szorosan feltekerjük.
  6. A tetejét még akár csokidarával is megszórhatjuk.
  7. Hűtőben pihentetjük néhány órát, hogy az ízek összeérjenek és könnyebben szeletelhetővé váljék.

Tetszés szerinti szeletekre vágjuk és akár még porcukorral megszórva, esetleg tejszínhabbal kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez