Mákos kifli

A mákos kifli egyszerűen elkészíthető kelt tésztás sós péksütemény, nemcsak hétvégékre, de akkor mindenképp! A péksütemények otthoni sütésé főleg a covid óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sok helyen már nemcsak hétvégén készülnek az illatos édes- vagy sós péksütemények. Ez a kifli recept rendkívül egyszerűen elkészíthető. Bármilyen házi készítésű zöldségkrémmel vagy vajjal lekvárral nagyon finom. A kelt tészta miatt nem olyan gyors, mert a kelesztési idővel számolni kell. De mindenképpen megéri a fáradozást!

Mákos kifli recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 – 4 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 5-6 dkg olvasztott vaj

A tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • fél dl tej
  • egész mák, szezámmag, lenmag – vagy ízlés szerint

A szezámmagos, mákos kifli elkészítése

  1. Először 1,5 dl langyos tejhez adjunk egy kávéskanál cukrot és lisztet és morzsoljuk bele az élesztőt, majd hagyjuk, hogy felfusson, megkeljen.
  2.  Közben szitáljuk át a kimért lisztet és keverjük hozzá a sót, majd a felfutott élesztős tejet is.
  3. Adjuk hozzá a maradék tejet és gyúrjunk össze a tésztát alaposan.
  4. Majd meleg helyen hagyjuk pihenni egy fél órát.
  5. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsuk fél cm vastagra, kerek formára és kenjük meg az olvasztott vajjal.
  6. Vágjuk 8 cikkre és kívülről befelé haladva csavarjuk fel a tésztát kifliket formálva belőlük.
  7. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kifliket és az enyhén sós tojással elkevert tejjel megkenjük a tetejüket.
  8. Majd megszórjuk a mákkal, szezámmaggal, lenmaggal, köménymaggal vagy reszelt sajttal ízlés szerint és pihentetjük még egy negyedórát.
  9. Aztán 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat hozzá! Vigyázat könnyen hozzá lehet szokni!  

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez