Tartalomjegyzék
A mákos kifli egyszerűen elkészíthető kelt tésztás sós péksütemény, nemcsak hétvégékre, de akkor mindenképp! A péksütemények otthoni sütésé főleg a covid óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sok helyen már nemcsak hétvégén készülnek az illatos édes- vagy sós péksütemények. Ez a kifli recept rendkívül egyszerűen elkészíthető. Bármilyen házi készítésű zöldségkrémmel vagy vajjal lekvárral nagyon finom. A kelt tészta miatt nem olyan gyors, mert a kelesztési idővel számolni kell. De mindenképpen megéri a fáradozást!
Mákos kifli recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 – 4 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál só
- 5-6 dkg olvasztott vaj
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- fél dl tej
- só
- egész mák, szezámmag, lenmag – vagy ízlés szerint
A szezámmagos, mákos kifli elkészítése
- Először 1,5 dl langyos tejhez adjunk egy kávéskanál cukrot és lisztet és morzsoljuk bele az élesztőt, majd hagyjuk, hogy felfusson, megkeljen.
- Közben szitáljuk át a kimért lisztet és keverjük hozzá a sót, majd a felfutott élesztős tejet is.
- Adjuk hozzá a maradék tejet és gyúrjunk össze a tésztát alaposan.
- Majd meleg helyen hagyjuk pihenni egy fél órát.
- Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsuk fél cm vastagra, kerek formára és kenjük meg az olvasztott vajjal.
- Vágjuk 8 cikkre és kívülről befelé haladva csavarjuk fel a tésztát kifliket formálva belőlük.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kifliket és az enyhén sós tojással elkevert tejjel megkenjük a tetejüket.
- Majd megszórjuk a mákkal, szezámmaggal, lenmaggal, köménymaggal vagy reszelt sajttal ízlés szerint és pihentetjük még egy negyedórát.
- Aztán 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Vigyázat könnyen hozzá lehet szokni!
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez