Tartalomjegyzék
A mákos linzer kifli vagy virág formára kiszúrva, formázva is süthető. Nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető illatos sütemény, mely sokáig el is tartható. A mák rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle, azt is főleg a nagyobb ünnepek alkalmával, süteményként. Pedig a mák hatása a szervezetre igazán jótékony, érdemes bevenni a mindennapi étkezéseink közé. Nemcsak süteményekben, de reggeli kásák, joghurok kiegészítőjeként egyaránt.
Egyszerű mákos linzer kifli – recept
Hozzávalók:
- 300 g liszt (lehet 200 g finom és 100 g teljeskiőrlésű vagy bármi más)
- 250 g margarin
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 70 g darált mák
- fél csomag sütőpor
- pici só
A mákos linzer kiflik elkészítése:
- Először szitáljuk át a lisztet és keverjük hozzá a pici sót, a kétféle cukrot és a darált mákot is.
- Majd az egészhez a puha – de nem felolvasztott – margarint is adjuk hozzá és szétmorzsolva keverjük össze a mákos lisztes keverékkel.
- Az egészet addig kell összedolgozni, amíg el nem válik az edény oldalától.
- Majd formáljunk egy gombócot, amit folpackba csomagolva tegyünk hűtőszekrénybe legalább fél órára pihenni.
- Majd a lehűlt tésztából tépkedjünk kicsi tészta darabokat és formázzunk belőle kifliket.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyük őket nem túl közel egymáshoz, mert még sütés közben nőnek majd.
- Aztán előmelegített sütőben kb. 170 fokon kb. 10-12 perc alatt világos színűre sütjük. Érdemes 8 perctől folyamatosan nézegetni, mert hamar meg tud égni.
- Hagyjuk kihűlni, aztán porcukorral megszórva vagy olvadt csokoládéba mártva díszítsük, tálaljuk.
Porcukrosan vagy anélkül jól záródó fém dobozokba is rakva sokáig eltartható. Érdemes akár rögtön több adagot is készíteni belőle, mert nagyon hamar elfogy. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez