Tartalomjegyzék
A mákos linzer, akárcsak a hagyományos linzer, nagyon egyszerűen elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! A mák rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Az is jellemzően csak a nagyobb ünnepek alkalmával kerül elő, főleg sütemények ízesítőjeként, alapanyagaként. Ez a sütemény recept is leginkább karácsony környékén kerül elő, pedig az év bármely időszakában könnyedén süthető! Igaz nyáron inkább a mákos fagyi népszerű és minden egyéb sütés nélküli édesség.
Egyszerű mákos linzer recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5-8 dkg darált mák
- fél csomag sütőpor
- pici só
- házi készítésű szilvalekvár
A mákos linzer elkészítése lépésről – lépésre:
- A lisztet át kell szitálni és hozzá kell keverni a pici sót, a kétféle cukrot és a darált mákot is.
- Majd az egészhez a puha – de nem felolvasztott – margarint is hozzá kell adni és szétmorzsolva össze kell keverni a mákos lisztes keverékkel.
- Az egészet addig kell összedolgozni, amíg el nem válik az edény oldalától.
- Majd egy gombócot kell formálnunk.
- A gombócot egy jó fél órára – órára hideg helyre tegyük pihenni folpackba csomagolva.
- Majd lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk 3-5 mm vastagságúra és szúrjuk ki teli és lyukas kiszúróval.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a linzereket nem túl közel egymáshoz, mert még sütés közben nőnek majd.
- Aztán előmelegített sütőben kb. 170 fokon kb. 10-12 perc alatt világos színűre sütjük. Érdemes 8 perctől folyamatosan nézegetni, mert hamar meg tud égni.
- Hagyjuk kihűlni, aztán a teliket kenjük meg szilvalekvárral és ragasszuk össze a lyukas tésztával.
- Porcukorral megszórva tálalhatjuk.
TIPP: Szilvalekvár helyett tölthetjük citromkrémmel is.
Porcukrosan vagy anélkül jól záródó fém dobozokba is rakva sokáig eltartható. Érdemes akár rögtön több adagot is készíteni belőle. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez