Mákos linzer

A mákos linzer, akárcsak a hagyományos linzer, nagyon egyszerűen elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! A mák rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Az is jellemzően csak a nagyobb ünnepek alkalmával kerül elő, főleg sütemények ízesítőjeként, alapanyagaként. Ez a sütemény recept is leginkább karácsony környékén kerül elő, pedig az év bármely időszakában könnyedén süthető! Igaz nyáron inkább a mákos fagyi népszerű és minden egyéb sütés nélküli édesség.

Egyszerű mákos linzer recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5-8 dkg darált mák
  • fél csomag sütőpor
  • pici só
  • házi készítésű szilvalekvár

A mákos linzer elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A lisztet át kell szitálni és hozzá kell keverni a pici sót, a kétféle cukrot és a darált mákot is.
  2. Majd az egészhez a puha – de nem felolvasztott – margarint is hozzá kell adni és szétmorzsolva össze kell keverni a mákos lisztes keverékkel.
  3. Az egészet addig kell összedolgozni, amíg el nem válik az edény oldalától.
  4. Majd egy gombócot kell formálnunk.
  5. A gombócot egy jó fél órára – órára hideg helyre tegyük pihenni folpackba csomagolva.
  6. Majd lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk 3-5 mm vastagságúra és szúrjuk ki teli és lyukas kiszúróval.
  7. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a linzereket nem túl közel egymáshoz, mert még sütés közben nőnek majd.
  8. Aztán előmelegített sütőben kb. 170 fokon kb. 10-12 perc alatt világos színűre sütjük. Érdemes 8 perctől folyamatosan nézegetni, mert hamar meg tud égni.
  9. Hagyjuk kihűlni, aztán a teliket kenjük meg szilvalekvárral és ragasszuk össze a lyukas tésztával.
  10. Porcukorral megszórva tálalhatjuk.

TIPP: Szilvalekvár helyett tölthetjük citromkrémmel is.

Porcukrosan vagy anélkül jól záródó fém dobozokba is rakva sokáig eltartható. Érdemes akár rögtön több adagot is készíteni belőle. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez