Tartalomjegyzék
A mákos meggyes pite nagyon népszerű és nemcsak a meggy szezonban, de akkor kihagyhatatlan! A mák nagyon egészséges, mégis keveset fogyasztunk belőle. Jellemzően azt is süteményekben, a nagyobb ünnepek alkalmával. Pedig hatása a szervezetre igazán jótékony, érdemes bevenni a mindennapi étkezéseink közé. A meggy is nagyon egészséges és befőtt formájában vagy fagyasztva egész évben hozzájuthatunk. Ez a pite pedig gyorsan és rendkívül egyszerűen elkészíthető, akár vendégvárónak is kitűnő választás. Vagy egyszerűen egy délutáni tea, kávé mellé.
Egyszerű mákos meggyes pite recept
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g liszt
- 150 g zsír vagy vaj (esetleg rama margarin)
- ½ csomag sütőpor
- 1 tojássárgája
- csipet só
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál porcukor
A töltelékhez:
- 200 g mák
- 2 dl tej
- 100 g porcukor
- 200 g kimagozott meggy
- 2 db tojásfehérje
- 1 evőkanál búzadara
- 1 bio- vagy kezeletlen citrom frissen reszelt héja
- néhány evőkanál sárgabarack lekvár
A mákos meggyes pite elkészítési lépései:
- Először a meggyet kimagozzuk és egy szűrőn hagyjuk lecsöpögni.
- Majd egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral.
- Ehhez hozzátesszük a csipet sót, a zsírt vagy vajat a tojássárgáját, a kanál tejfölt, a cukrot és alaposan összedolgozzuk.
- Majd fóliába csomagoljuk és hűtőszekrénybe tesszük egy fél órára.
- Addig elkészítjük a tölteléket, ehhez a tejet a cukorral és a reszelt citromhéjával felfőzzük.
- Majd hozzáadjuk a darával elkevert mákot és azzal is további néhány percig főzzük.
- Aztán hagyjuk kihűlni.
- A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és a meggyet, valamint a habot is óvatosan a kihűlt mákhoz keverünk.
- Majd a tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
- Megkenjük sárgabarack lekvárral és egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket.
- A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
- Tojássárgával elkevert tejjel megkenjük a tetejét.
- Előmelegített sütőben kb. 175-180 fokon nagyjából 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Mákos pite – BebePiskóta:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez