Mákos meggyes pite

A mákos meggyes pite nagyon népszerű és nemcsak a meggy szezonban, de akkor kihagyhatatlan! A mák nagyon egészséges, mégis keveset fogyasztunk belőle. Jellemzően azt is süteményekben, a nagyobb ünnepek alkalmával. Pedig hatása a szervezetre igazán jótékony, érdemes bevenni a mindennapi étkezéseink közé. A meggy is nagyon egészséges és befőtt formájában vagy fagyasztva egész évben hozzájuthatunk. Ez a pite pedig gyorsan és rendkívül egyszerűen elkészíthető, akár vendégvárónak is kitűnő választás. Vagy egyszerűen egy délutáni tea, kávé mellé.

Egyszerű mákos meggyes pite recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g liszt
  • 150 g zsír vagy vaj (esetleg rama margarin)
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál porcukor

A töltelékhez:

  • 200 g mák
  • 2 dl tej
  • 100 g porcukor
  • 200 g kimagozott meggy
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 bio- vagy kezeletlen citrom frissen reszelt héja
  • néhány evőkanál sárgabarack lekvár

A mákos meggyes pite elkészítési lépései:

  1. Először a meggyet kimagozzuk és egy szűrőn hagyjuk lecsöpögni.
  2. Majd egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral.
  3. Ehhez hozzátesszük a csipet sót, a zsírt vagy vajat a tojássárgáját, a kanál tejfölt, a cukrot és alaposan összedolgozzuk.
  4. Majd fóliába csomagoljuk és hűtőszekrénybe tesszük egy fél órára.
  5. Addig elkészítjük a tölteléket, ehhez a tejet a cukorral és a reszelt citromhéjával felfőzzük.
  6. Majd hozzáadjuk a darával elkevert mákot és azzal is további néhány percig főzzük.
  7. Aztán hagyjuk kihűlni.
  8. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és a meggyet, valamint a habot is óvatosan a kihűlt mákhoz keverünk.
  9. Majd a tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
  11. Megkenjük sárgabarack lekvárral és egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket.
  12. A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
  13. Tojássárgával elkevert tejjel megkenjük a tetejét.
  14. Előmelegített sütőben kb. 175-180 fokon nagyjából 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
  15. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Mákos pite – BebePiskóta:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez