Tartalomjegyzék
A hagyományos palacsinta is nagyon finom, a mákos palacsinta viszont valami egészen különleges. Aki a mákot és a palacsintát is szereti biztos nem fog csalódni, de érdemes kipróbálni mindenkinek. Nemcsak mák, hanem dió töltelékkel is tölthetjük ezeket az igazán rendhagyó édességeket. Ráadásul a mák és a dió is nagyon egészséges, mégsem fogyasztunk belőle túl sokat. Azt is leginkább a nagyobb ünnepek alkalmával. Mivel pedig sok időt sem vesz igénybe, akár egy hétköznapi vacsora után is jó választás! Ráadásul számos módon variálható, ízesíthető! Tényleg csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabnak határt.
Mákos palacsinta recept
Hozzávalók a tésztához:
- 0,20 kg liszt
- 4 dl tej
- 2 dl ásványvíz
- 5 dkg darált mák
- 2 tojás
- 1 teáskanál cukor
- csipet só
- olaj – a sütéshez
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor (ha a mák cukrozott, elég kevesebb is)
- 200 ml tejföl
- fél citrom frissen reszelt héja
- fahéj – ízlés szerint (elhagyható)
A mákos palacsinta elkészítési lépései:
- A tojásokat egy nagyobb tálban felverjük, hozzákeverjük a csipet sót és a cukrot.
- Majd folyamatos adagolás mellett hozzákeverünk a mákkal elkevert lisztből.
- Folyamatosan adagoljunk hozzá a tejből és az ásványvízből is.
- Keverjük csomómentesre. (Azzal számoljunk, hogy sűrűbb lesz, mint a hagyományos palacsinta tészta, több folyadékot kell hozzá adni.)
- Hagyjuk kicsit pihenni, addig készítsük el a töltelék hozzávalóit.
- A mákot keverjük össze a porcukorral, az ízlés szerinti fahéjjal és a frissen reszelt citromhéjával.
- Aztán adjuk hozzá a tejfölt is és alaposan keverjük össze, tegyük félre.
- A palacsintákat az olajjal megkent forró serpenyőben süssük meg.
- Végül töltsük meg a mákos töltelékkel, és még melegen tálaljuk.
Megszórhatjuk porcukorral, de kínálhatunk mellé citrom- vagy narancslekvárt, de savanykás meggylekvárral is nagyon finom! Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez