Mákos pite

Ez a mákos pite recept még az, ahogyan a nagymamám készítette. Sokak szakácskönyvében szerepelnek még a nagymamák tuti receptjei. Az enyém is ilyen, érdemes kipróbálni. A mákos tölteléket pedig még tovább lehet gazdagítani (alma, meggy, egyéb idény gyümölcs.) A mák egyébként is rendkívül egészséges, mégsem fogyasztunk belőle túl sokat. Azt is jellemzően a nagyobb ünnepek környékén. Ez a pite pedig gyorsan és egyszerűen elkészíthető, akár vendégvárónak is kitűnő választás. Vagy egyszerűen egy délutáni tea, kávé mellé.

Egyszerű mákos pite recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg zsír vagy vaj (esetleg rama margarin)
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál porcukor

A töltelékhez:

  • 20 dkg mák
  • 2 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 bio- vagy kezeletlen citrom frissen reszelt héja
  • néhány evőkanál sárgabarack lekvár

Az omlós mákos pite elkészítési lépései:

  1. Egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
  2. Ehhez hozzátesszük a csipet sót, a zsírt vagy vajat a tojássárgáját, a kanál tejfölt, a cukrot és alaposan összedolgozzuk.
  3. Majd fóliába csomagoljuk és hűtőszekrénybe tesszük egy fél órára.
  4. Addig elkészítjük a tölteléket, ehhez a tejet a cukorral és a reszelt citromhéjával felfőzzük.
  5. Majd hozzáadjuk a darával elkevert mákot és azzal is további néhány percig főzzük.
  6. Aztán hagyjuk kihűlni.
  7. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, amit a kihűlt mákhoz keverünk.
  8. Majd a tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
  10. Megkenjük sárgabarack lekvárral és egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket.
  11. A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
  12. Tojássárgával elkevert tejjel megkenjük a tetejét.
  13. Előmelegített sütőben kb. 175-180 fokon nagyjából 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
  14. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Mákos pite – BebePiskóta:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez