Tartalomjegyzék
Ez a mákos pite recept még az, ahogyan a nagymamám készítette. Sokak szakácskönyvében szerepelnek még a nagymamák tuti receptjei. Az enyém is ilyen, érdemes kipróbálni. A mákos tölteléket pedig még tovább lehet gazdagítani (alma, meggy, egyéb idény gyümölcs.) A mák egyébként is rendkívül egészséges, mégsem fogyasztunk belőle túl sokat. Azt is jellemzően a nagyobb ünnepek környékén. Ez a pite pedig gyorsan és egyszerűen elkészíthető, akár vendégvárónak is kitűnő választás. Vagy egyszerűen egy délutáni tea, kávé mellé.
Egyszerű mákos pite recept
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg zsír vagy vaj (esetleg rama margarin)
- ½ csomag sütőpor
- 1 tojássárgája
- csipet só
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál porcukor
A töltelékhez:
- 20 dkg mák
- 2 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojásfehérje
- 1 evőkanál búzadara
- 1 bio- vagy kezeletlen citrom frissen reszelt héja
- néhány evőkanál sárgabarack lekvár
Az omlós mákos pite elkészítési lépései:
- Egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
- Ehhez hozzátesszük a csipet sót, a zsírt vagy vajat a tojássárgáját, a kanál tejfölt, a cukrot és alaposan összedolgozzuk.
- Majd fóliába csomagoljuk és hűtőszekrénybe tesszük egy fél órára.
- Addig elkészítjük a tölteléket, ehhez a tejet a cukorral és a reszelt citromhéjával felfőzzük.
- Majd hozzáadjuk a darával elkevert mákot és azzal is további néhány percig főzzük.
- Aztán hagyjuk kihűlni.
- A tojások fehérjéből kemény habot verünk, amit a kihűlt mákhoz keverünk.
- Majd a tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
- Megkenjük sárgabarack lekvárral és egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket.
- A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
- Tojássárgával elkevert tejjel megkenjük a tetejét.
- Előmelegített sütőben kb. 175-180 fokon nagyjából 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Mákos pite – BebePiskóta:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez