Mákos pozsonyi kifli

A mákos pozsonyi kifli rendkívül népszerű mákos édesség, mely egész évben bármikor süthető. De sok helyen az ünnepi asztal elmaradhatatlan mákos finomsága is ez a márványos külsejű, mutatós sütemény. Külön egyszerűsége a receptnek, hogy ebből a tésztából bejgli is készíthető. A mák nagyon egészséges, mégsem fogyasztunk belőle csak karácsony környékén. Érdekesség, hogy a népi hagyományban a mák a bőséget, gazdagságot szimbolizálta, ezért Szenteste nem maradhatott el az ünnepi asztalról. A tészta márványos szépsége a pihentetésnek és a tojással kenésnek köszönhető.

Mákos pozsonyi kifli recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 dkg zsír
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • csipet só

A mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 2 evőkanál (kb. 4 dkg) zsemlemorzsa
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 db citrom
  • 1 evőkanálnyi sárgabarack lekvár
  • mazsola ízlés szerint – elhagyható

A diós töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1,8 dl tej
  • 1 db citrom

A diós és mákos pozsonyi kifli elkészítése:

  1. Először a langyos cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, tegyük félre.
  2. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk el benne a vajat és a zsírt.
  3. Majd adjuk hozzá az élesztős tejet és a csipet sót.
  4. Egy tojást is adjuk hozzá és gyúrjuk alaposan össze.
  5. Formázzunk belőle gombócot és folpackba csomagolva tegyük hűtőbe legalább fél órára.
  6. Addig készítsük el a töltelékeket. A mákot keverjük össze a cukorral (ha eleve cukrozott, akkor nem kell bele annyi cukor már) a zsemlemorzsával és a reszelt citromhéjjak, majd forrázzuk le a tejjel. Keverjünk bele egy evőkanál baracklekvárt is. Ízlés szerint áztatott, lecsöpögtetett mazsolát is lehet. Majd tegyük félre, amíg teljesen kihűl.
  7. Ugyanígy készítsük el a diós tölteléket is.
  8. Majd a tésztát vegyük 4 részre vagy cipóra.
  9. A cipókat sodorjuk rúddá, vágjuk kb. 3-5 dkg-s darabokra, majd nyújtsuk 2mm vékonyságúra.
  10. Az egyik oldalra kanalazzunk a töltelékből és hajtsuk rá a tésztát.
  11. Formázzunk belőle kifli vagy patkó alakot.
  12. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tegyük a kifliket és kenjük meg tojássárgájával.
  13. Pihentessük hűvös, szellős helyen 40-50 percig.
  14. Ezután kenjük meg a tojásfehérjével a tetejüket és meleg helyen hagyjuk 30 percig pihenni.
  15. Csak ezt követően tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30-35 perc alatt készre sül.  
  16. Hagyjuk kihűlni, aztán porcukorral megszórva tálalhatjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Pozsonyi kifli recept I Pozsonyi kifli elkészítése – Recept Videók:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez