Tartalomjegyzék
A mákos pozsonyi kifli rendkívül népszerű mákos édesség, mely egész évben bármikor süthető. De sok helyen az ünnepi asztal elmaradhatatlan mákos finomsága is ez a márványos külsejű, mutatós sütemény. Külön egyszerűsége a receptnek, hogy ebből a tésztából bejgli is készíthető. A mák nagyon egészséges, mégsem fogyasztunk belőle csak karácsony környékén. Érdekesség, hogy a népi hagyományban a mák a bőséget, gazdagságot szimbolizálta, ezért Szenteste nem maradhatott el az ünnepi asztalról. A tészta márványos szépsége a pihentetésnek és a tojással kenésnek köszönhető.
Mákos pozsonyi kifli recept
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 1 evőkanál cukor
- 10 dkg zsír
- 2 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 1,5 dl tej
- csipet só
A mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 2 evőkanál (kb. 4 dkg) zsemlemorzsa
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 1 db citrom
- 1 evőkanálnyi sárgabarack lekvár
- mazsola ízlés szerint – elhagyható
A diós töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1,8 dl tej
- 1 db citrom
A diós és mákos pozsonyi kifli elkészítése:
- Először a langyos cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, tegyük félre.
- Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk el benne a vajat és a zsírt.
- Majd adjuk hozzá az élesztős tejet és a csipet sót.
- Egy tojást is adjuk hozzá és gyúrjuk alaposan össze.
- Formázzunk belőle gombócot és folpackba csomagolva tegyük hűtőbe legalább fél órára.
- Addig készítsük el a töltelékeket. A mákot keverjük össze a cukorral (ha eleve cukrozott, akkor nem kell bele annyi cukor már) a zsemlemorzsával és a reszelt citromhéjjak, majd forrázzuk le a tejjel. Keverjünk bele egy evőkanál baracklekvárt is. Ízlés szerint áztatott, lecsöpögtetett mazsolát is lehet. Majd tegyük félre, amíg teljesen kihűl.
- Ugyanígy készítsük el a diós tölteléket is.
- Majd a tésztát vegyük 4 részre vagy cipóra.
- A cipókat sodorjuk rúddá, vágjuk kb. 3-5 dkg-s darabokra, majd nyújtsuk 2mm vékonyságúra.
- Az egyik oldalra kanalazzunk a töltelékből és hajtsuk rá a tésztát.
- Formázzunk belőle kifli vagy patkó alakot.
- Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tegyük a kifliket és kenjük meg tojássárgájával.
- Pihentessük hűvös, szellős helyen 40-50 percig.
- Ezután kenjük meg a tojásfehérjével a tetejüket és meleg helyen hagyjuk 30 percig pihenni.
- Csak ezt követően tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30-35 perc alatt készre sül.
- Hagyjuk kihűlni, aztán porcukorral megszórva tálalhatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Pozsonyi kifli recept I Pozsonyi kifli elkészítése – Recept Videók:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez