Mákos süti

A mákos süti legyen az kelt tésztás vagy bögrés kevert nagyon népszerű, főleg gyümölcsökkel keverve. A mákos bejgli és a pozsonyi kifli, mákos hókifli főleg az ünnepi asztalokon kerül előtérbe. Pedig a mák egész évben elérhető és rendkívül egészséges is, mégsem fogyasztunk belőle túl sokat és azt is jellemzően karácsony körül. Rendszeres fogyasztás mellett sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Mivel a mák számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Érdemes beépíteni a mindennapjainkba, mivel hatása a szervezetre nagyon jótékony.

Mákos süti

Az egyik legnépszerűbb mákos süti az egyszerű bögrés mákos, mely remek vendégváró, de egy délutáni tea, kávé mellé is kitűnő választás. Rendkívül gyorsan elkészíthető, és szinte perceken belül fogyasztható is. Ennek kicsit gazdagított változata a meggyes mákos süti, melyet a meggy savanykás íze tesz igazán különlegessé. Mindkettő remekül variálható, bármely gyümölccsel – akár vegyesen keverve is – vagy kandírozott citrusok héjával az íze tovább bolondítható. A fűszerek játéka, a hozzávalók arányainak változtatása – fahéj, citromhéj, vanília – által pedig mindig más és másféle sütemény készíthető ugyanabból a receptből. Érdemes próbálkozni remek ízhatások érhetők el.

Egyszerű mákos süti recept

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 bögre cukor
  • 2 tojás
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre darált mák
  • 2 evőkanál étolaj
  • csipet só
  • frissen reszelt citrom (kezeletlen héjú) héja – ízlés szerint (elhagyható)

Az kevert mákos süti elkészítési lépései:

  1. Keverjük el egy tálban a sütőport a liszttel és adjunk hozzá egy csipet sót, majd a darált mákot is.
  2. A cukrot keverjük össze a tojással és a kimért tejjel és adjuk hozzá a reszelt citromhéjat is.
  3. Adjuk hozzá a két evőkanálnyi étolajat is és keverjük bele a lisztes mákba.
  4. Alaposan dolgozzuk össze a masszát majd öntsük kivajazott, kilisztezett – vagy sütőpapírral bélelt – tepsibe vagy kapcsos tortaformába.
  5. Egyenletesen oszlassuk el és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc alatt készre sül. Érdemes azért tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e, mert ez sütő függő is.
  6. Kihűlés után, bármely formára vágva tálálható.
  7. Porcukorral még meg lehet szórni tálalás előtt, de ez el is hagyható.

Érdemes belőle több adagot készíteni, mert hamar elfogy! Jó étvágyat hozzá!

Tipp: Az elkészült tésztát félbe is vághatjuk és megkenhetjük narancs-, sárgabarack – vagy bármely lekvárral.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom