Mákos töltelék bejglibe

A mákos töltelék bejglibe legalább olyan hangsúllyal bír, mint maga a bejglitészta. Természetesen ebben is, ahány ház, annyi szokás, de vannak trükkök, amivel nem úgy süthetjük meg az ünnepi asztal elmaradhatatlan kellékét, hogy ne repedjen meg a tészta és a töltelék se legyen száraz, mert nincs annál rosszabb…

3 + 1 trükk – mákos töltelék bejglibe

  1. Amilyen állagú és hőmérsékletű a tészta, ugyanolyan legyen a töltelék is.
  2. A bejglihez általában főzött, vagyis forrázott tölteléket használunk. Ez azt jelenti, hogy forró tejben vagy vízben a darált mákot rövid idő alatt sűrűre főzzük, ettől jól formázható, kenhető masszát kapunk. Ugyanígy járunk el a diós töltelék esetében is. Utána már kedvünk szerint ízesíthetjük, fűszerezhetjük aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, kandírozott citrusokkal stb.
  3. A túl édes, túl cukros massza folyóssá válik sütés közben, ami megrepesztheti a bejglit, vigyázzunk az arányokra.
  4. A túl száraz töltelék ehetetlenül fojtogató tud lenni és reménytelenül morzsálódik…

Mákos töltelék bejglibe recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db bio- vagy kezeletlen citrom frissen reszelt héja

A mákos töltelék elkészítése bejglihez:

  1. Először dolgozzuk össze a mákot a porcukorral és a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal.
  2. Forraljuk fel a tejet, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a mákos keveréket.
  3. Arra figyeljünk, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy, hagyjuk kihűlni. Adhatunk hozzá mazsolát, kandírozott narancshéjat, aszalt gyümölcsöt stb.

TIPP: A mákos keveréket már akár előző nap is el lehet készíteni.

Mákos bejgli recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 0,5 kg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás 
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál só

Mákos töltelék hozzávalói:

  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db bio- vagy kezeletlen citrom frissen reszelt héja
  • 1 evőkanál sárgabarack lekvár
  • + 1 egész tojás a tészta lekenéséhez

Diós töltelék hozzávalói:

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál sárgabarack lekvár

A mákos és diós bejgli elkészítése:

  1. A lisztet és a porcukrot egy tálba kell szitálni.
  2. Hozzá kell adni a sót, majd a reszelt citromhéját.
  3. Majd a hideg vajat darabokra kell vágni és azt is hozzáadni, és alaposan elmorzsolni a liszttel.
  4. Egy másik tálba fel kell ütni a tojást, majd hozzá önteni a hideg tejet, a vaníliás cukrot és az élesztőt összemorzsolva.
  5. Simára kell keverni, de nem kell futtatni.
  6. Ezt a keveréket a liszt közepébe kell önteni és össze kell dolgozni vele.
  7. Alaposan össze kell gyúrni és 4 gombócot kell belőle készíteni, melyek egyforma súlyúak.
  8. Letakarva legalább egy órán keresztül kell hideg helyen pihentetni.
  9. Addig el lehet készíteni a töltelékeket. Először a mákot kell összekeverni a cukorral, vaníliás cukorral, lekvárral, és leönteni a forró tejjel.
  10. A diós tölteléket ugyanígy kell elkészíteni.  
  11. Majd a mákos és a diós keveréket is meg kell felezni.
  12. Ezután a hideg gombócokat lisztezett nyújtódeszkán kb. 2-3 mm vastagságúra kell nyújtani és meg kell kenni őket a keverékekkel. Két gombócot a dióssal, 2 gombócot a mákos töltelékkel.  
  13. Majd fel kell tekerni a tésztát szorosan (egy konyharuha segítségével könnyebb) egy rúdba.
  14. A kész rudakat egy tepsibe kell rakni egymás mellé.
  15. Majd a tojást fel kell verni és be kell kenni vele a tekercsek tetejét.
  16. Meleg helyen kell hagyni fél órát pihenni és újra meg kell kenni tojással.
  17. Ezután még egy fél órát hűvös helyen is pihentetni kell.
  18. Aztán kicsit meg kell szurkálni a tetejét villával, vagy fogpiszkálóval, hogy a meleg gőz ott tudjon távozni és ne repedjen meg a tészta teteje.
  19. A sütőt előmelegítjük 190 °C -ra (légkeveréssel 160 °C -ra) és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  20. Hagyjuk kihűlni és csak azután szeleteljük fel.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom