Tartalomjegyzék
A mákos töltelék bejglibe legalább olyan hangsúllyal bír, mint maga a bejglitészta. Természetesen ebben is, ahány ház, annyi szokás, de vannak trükkök, amivel nem úgy süthetjük meg az ünnepi asztal elmaradhatatlan kellékét, hogy ne repedjen meg a tészta és a töltelék se legyen száraz, mert nincs annál rosszabb…
3 + 1 trükk – mákos töltelék bejglibe
- Amilyen állagú és hőmérsékletű a tészta, ugyanolyan legyen a töltelék is.
- A bejglihez általában főzött, vagyis forrázott tölteléket használunk. Ez azt jelenti, hogy forró tejben vagy vízben a darált mákot rövid idő alatt sűrűre főzzük, ettől jól formázható, kenhető masszát kapunk. Ugyanígy járunk el a diós töltelék esetében is. Utána már kedvünk szerint ízesíthetjük, fűszerezhetjük aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, kandírozott citrusokkal stb.
- A túl édes, túl cukros massza folyóssá válik sütés közben, ami megrepesztheti a bejglit, vigyázzunk az arányokra.
- A túl száraz töltelék ehetetlenül fojtogató tud lenni és reménytelenül morzsálódik…
Mákos töltelék bejglibe recept
Hozzávalók:
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 3 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db bio- vagy kezeletlen citrom frissen reszelt héja
A mákos töltelék elkészítése bejglihez:
- Először dolgozzuk össze a mákot a porcukorral és a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal.
- Forraljuk fel a tejet, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a mákos keveréket.
- Arra figyeljünk, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy, hagyjuk kihűlni. Adhatunk hozzá mazsolát, kandírozott narancshéjat, aszalt gyümölcsöt stb.
TIPP: A mákos keveréket már akár előző nap is el lehet készíteni.
Mákos bejgli recept
Hozzávalók a tésztához:
- 0,5 kg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál só
Mákos töltelék hozzávalói:
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 3 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db bio- vagy kezeletlen citrom frissen reszelt héja
- 1 evőkanál sárgabarack lekvár
- + 1 egész tojás a tészta lekenéséhez
Diós töltelék hozzávalói:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 dl tej
- 1 evőkanál sárgabarack lekvár
A mákos és diós bejgli elkészítése:
- A lisztet és a porcukrot egy tálba kell szitálni.
- Hozzá kell adni a sót, majd a reszelt citromhéját.
- Majd a hideg vajat darabokra kell vágni és azt is hozzáadni, és alaposan elmorzsolni a liszttel.
- Egy másik tálba fel kell ütni a tojást, majd hozzá önteni a hideg tejet, a vaníliás cukrot és az élesztőt összemorzsolva.
- Simára kell keverni, de nem kell futtatni.
- Ezt a keveréket a liszt közepébe kell önteni és össze kell dolgozni vele.
- Alaposan össze kell gyúrni és 4 gombócot kell belőle készíteni, melyek egyforma súlyúak.
- Letakarva legalább egy órán keresztül kell hideg helyen pihentetni.
- Addig el lehet készíteni a töltelékeket. Először a mákot kell összekeverni a cukorral, vaníliás cukorral, lekvárral, és leönteni a forró tejjel.
- A diós tölteléket ugyanígy kell elkészíteni.
- Majd a mákos és a diós keveréket is meg kell felezni.
- Ezután a hideg gombócokat lisztezett nyújtódeszkán kb. 2-3 mm vastagságúra kell nyújtani és meg kell kenni őket a keverékekkel. Két gombócot a dióssal, 2 gombócot a mákos töltelékkel.
- Majd fel kell tekerni a tésztát szorosan (egy konyharuha segítségével könnyebb) egy rúdba.
- A kész rudakat egy tepsibe kell rakni egymás mellé.
- Majd a tojást fel kell verni és be kell kenni vele a tekercsek tetejét.
- Meleg helyen kell hagyni fél órát pihenni és újra meg kell kenni tojással.
- Ezután még egy fél órát hűvös helyen is pihentetni kell.
- Aztán kicsit meg kell szurkálni a tetejét villával, vagy fogpiszkálóval, hogy a meleg gőz ott tudjon távozni és ne repedjen meg a tészta teteje.
- A sütőt előmelegítjük 190 °C -ra (légkeveréssel 160 °C -ra) és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Hagyjuk kihűlni és csak azután szeleteljük fel.
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez