Tartalomjegyzék
A mákos töltelék számos süteménybe bejglibe, pozsonyi kiflibe vagy mákos csigába is készülhet. Attól függően, hogy mihez készül főzhetjük vagy egyszerűen porcukorral keverve is felhasználható. Ha bejglibe vagy pozsonyi kiflibe töltjük, akkor általában felforraljuk hozzá a tejet vagy a vizet és abban főzzük fel. De itt is érvényes, az „Ahány ház, annyi szokás!” elv. Ugyanis lehetnek ebben is eltérések. Egy biztos: a töltelék legalább olyan hangsúllyal bír, mint maga a tészta.
Tippek a mákos töltelék elkészítéséhez
- Amilyen állagú és hőmérsékletű a tészta, ugyanolyan legyen a töltelék is
- A bejglihez általában főzött, vagyis forrázott tölteléket használunk. Ez azt jelenti, hogy forró tejben vagy vízben a darált mákot rövid idő alatt sűrűre főzzük, ettől jól formázható, kenhető masszát kapunk. Ugyanígy járunk el a diós töltelék esetében is. Utána már kedvünk szerint ízesíthetjük, fűszerezhetjük aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, kandírozott citrusokkal stb.
- A túl édes, túl cukros massza folyóssá válik sütés közben, ami megrepesztheti a bejglit, vigyázzunk az arányokra.
- A túl száraz töltelék ehetetlenül fojtogató tud lenni és reménytelenül morzsálódik…
Mákos töltelék – recept
Hozzávalók:
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 3 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db bio- vagy kezeletlen citrom frissen reszelt héja
Mákos töltelék elkészítése lépésről-lépésre:
- Először dolgozzuk össze a mákot a porcukorral és a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal.
- Forraljuk fel a tejet, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a mákos keveréket.
- Arra figyeljünk, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy, hagyjuk kihűlni. Adhatunk hozzá mazsolát, kandírozott narancshéjat, aszalt gyümölcsöt stb.
TIPP: A mákos keveréket már akár előző nap is el lehet készíteni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez