Mákos zserbó golyó

A mákos zserbó golyó a hagyományos zserbó golyó egy másik változata. Ahol a dió helyett mákot keverünk a darált keksz mellé.Nagyon népszerű, mivel rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom édesség, nemcsak a zserbót kedvelőknek. A legjobb benne pedig az, hogy számos módon variálható attól függően, hogy mit találunk otthon. Ráadásul sütni sem kell – így a zserbóval ellentétben – ezt a legnagyobb melegben is örömmel elkészíthetjük. Nagyon jó választás, ha csak egy gyors desszertre vágyunk és annyira egyszerű, hogy elrontani sem lehet!

Mákos zserbó golyó recept

Hozzávalók:

  • 300 g darált háztartási keksz (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 150 g darált mák
  • 50 g puha vaj
  • 200 g sárgabarack lekvár
  • porcukor

A mázhoz:

  • 150 g étcsokoládé
  • 1 evőkanál étolaj
  • darált dió

A mákos zserbó golyók elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A darált kekszet egy nagy tálba öntjük.
  2. Hozzáadjuk a darált mákot, a puha vajat vagy margarint és annyi sárgabarack lekvárt, hogy jól formázható masszát kapjunk. Keverhetünk hozzá kevés porcukrot igény szerint.
  3. Ezután a kívánt méretű golyókat formázunk belőlük, – esetleg a közepükbe egy – egy szem meggyet is tehetünk (bár az akkor már nem zserbó golyó).  
  4. Legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük őket.
  5. Közben vízgőz felett összeolvasztjuk a csokit az étolajjal és lehűtött golyókat megmártogatjuk a csokoládéban.
  6. Egy süteményrácsra sorakoztatjuk őket és mielőtt megdermedne megszórjuk darált dióval kevert kristálycukorral.
  7. Aztán hagyjuk, hogy teljesen megdermedjenek, kihűljenek (akár ismét hűtőbe lehet tenni tálalásig).
  8. Ezt követően tálaljuk.

Igazán kitűnő választás nyári nagy melegben, amikor egyébként sem szeretnénk a sütővel még tovább melegíteni a lakást. Jó étvágyat hozzá!

Zserbógolyó recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom