Tartalomjegyzék
A mákos zserbó golyó a hagyományos zserbó golyó egy másik változata. Ahol a dió helyett mákot keverünk a darált keksz mellé.Nagyon népszerű, mivel rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom édesség, nemcsak a zserbót kedvelőknek. A legjobb benne pedig az, hogy számos módon variálható attól függően, hogy mit találunk otthon. Ráadásul sütni sem kell – így a zserbóval ellentétben – ezt a legnagyobb melegben is örömmel elkészíthetjük. Nagyon jó választás, ha csak egy gyors desszertre vágyunk és annyira egyszerű, hogy elrontani sem lehet!
Mákos zserbó golyó recept
Hozzávalók:
- 300 g darált háztartási keksz (lehet teljes kiőrlésű is)
- 150 g darált mák
- 50 g puha vaj
- 200 g sárgabarack lekvár
- porcukor
A mázhoz:
- 150 g étcsokoládé
- 1 evőkanál étolaj
- darált dió
A mákos zserbó golyók elkészítése lépésről – lépésre:
- A darált kekszet egy nagy tálba öntjük.
- Hozzáadjuk a darált mákot, a puha vajat vagy margarint és annyi sárgabarack lekvárt, hogy jól formázható masszát kapjunk. Keverhetünk hozzá kevés porcukrot igény szerint.
- Ezután a kívánt méretű golyókat formázunk belőlük, – esetleg a közepükbe egy – egy szem meggyet is tehetünk (bár az akkor már nem zserbó golyó).
- Legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük őket.
- Közben vízgőz felett összeolvasztjuk a csokit az étolajjal és lehűtött golyókat megmártogatjuk a csokoládéban.
- Egy süteményrácsra sorakoztatjuk őket és mielőtt megdermedne megszórjuk darált dióval kevert kristálycukorral.
- Aztán hagyjuk, hogy teljesen megdermedjenek, kihűljenek (akár ismét hűtőbe lehet tenni tálalásig).
- Ezt követően tálaljuk.
Igazán kitűnő választás nyári nagy melegben, amikor egyébként sem szeretnénk a sütővel még tovább melegíteni a lakást. Jó étvágyat hozzá!
Zserbógolyó recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez