Mákpálinka

Hazánkban nagy hagyománya van a különböző gyümölcsökből főzött pálinkáknak, ide tartozik a mákpálinka is. Azonban itt meg kell állni egy szóra. Ugyanis pálinka csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, paradicsom az ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk. Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.

Mákpálinka vagy máklikőr

A mák vagy dió esetében sem beszélhetünk pálinkáról. Helyesebb a likőr megnevezés, ugyanis a máknak sem cukortartalma sem keményítő tartalma nem sok, így főzéséről sem beszélhetünk. Azonban, mint a diópálinka vagy likőr esetében a mákból is készíthetünk házilag zamatos, illatos likőrt, mely az ünnepi asztalok remek kiegészítője lehet.

Máklikőr készítése házilag

Hozzávalók:

 • 25 dkg darált mák
 • 15 dkg porcukor
 • 4 tojássárgája
 • 2,5 dl tej
 • 2,5 dl tejszín
 • 5 dl pálinka

A máklikőr vagy mákpálinka elkészítési lépései:

 1. Először egy edényben keverjük össze a kimért tejet és tejszínt, majd tegyük a tűzhelyre és forraljuk fel.
 2. Miközben forr, adjuk hozzá a darált mákot és forraljuk tovább.
 3. Majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
 4. Közben a tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd apránként adjuk hozzá a kihűlt mákos tejszínt és a pálinkát.
 5. Az egészet alaposan keverjük össze, töltsük jól záródó üvegekbe és tegyük hűvösre vagy hűtőszekrénybe.
 6. Legalább 1 hétig hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, utána kóstolható.

TIPP: Remek karácsonyi – vagy bármely alkalomra – ajándék lehet csinos üvegekbe töltve, feldíszítve.

Készen is vásárolható, főleg az ünnepek környékén, akár mézes mákpálinka is elérhető. Webshopokban számos egyéb – fahéjas, mézes almás stb. – mézes pálinka is megtalálható, mely igazán különlegesség és kimondottan az ünnepekre készítik őket. Érdemes többfélét kóstolni, ha lehetőségünk adódik rá, mert igazán varázslatos ízű, aromás alkoholos italok.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom