Tartalomjegyzék
A máktej sokak szerint egészségesebb a tehéntejnél. Valóban rendkívül egészséges és számos jótékony hatással bír. Ugyanis számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Mindezek miatt pedig csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, elősegíti az egészséges bélműködést és védi a sejteket is az öregedéstől. Valamint ez a növényi eredetű ital valóban rendkívül alacsony kalória- és szénhidrát tartalommal bír, így remek kiegészítője a fogyókúrás étrendeknek is. Mivel pedig sem glutént, sem laktózt nem tartalmaz, így az ebben az érzékenységben szenvedőknek is remek alternatívát jelent.
Használhatjuk kávé, smoothie, turmix ízesítésére vagy a minden mentes sütemények egyik remek alapanyaga is lehet.
Máktej házilag készítve
Hozzávalók:
- 20 dkg szemes mák (egy csomag)
- 1,5 l víz
- szűrő, konyharuha
- üveg jól záródó kupakkal
- méz, datolya – elhagyható
A házi máktej elkészítési lépései:
- Először egy éjszakára beáztatjuk a mákot. Öntsük egy edénybe, majd áztassuk be annyi meleg vízbe, ami ellepi és takarjuk le egy konyharuhával.
- Hagyjuk így állni 8-12 órán keresztül.
- Majd egy turmixgépben vagy késes aprítóban pürésítsük össze.
- Ha nagyon sűrű, hígíthatunk rajta.
- Majd szűrjük át a pépet először egy szűrőn, aztán egy konyharuhán is.
- Alaposan nyomkodjuk ki, majd hagyjuk, hogy minden lé alaposan kicsöpögjön belőle.
- Majd öntsük az előzőleg kifertőtlenített üvegbe és azonnal felhasználhatjuk, vagy tegyük hűtőszekrénybe.
- 2-4 napig eltartható a hűtőszekrényben. (Igény szerint édesíthetünk rajta mézzel, de datolyával összeturmixolva is).
Máktej jótékony hatása
A máktej gyógyító hatása, már évszázadok óta ismert.
Máktej hatása:
- köhögéscsillapító – főleg hurutos köhögés, hörghurut esetén
- emésztést segítő, normalizáló
- parazitaellenes
- nyugtató az idegrendszerre
- külsőleg a bőrkiütésekre használva
A cukormentes máktej kalória tartalma 210 egy adagra vonatkozóan.
A mákból készített tej ráadásul laktóz-, és gluténmentes is, így bármely érzékenység esetében remek alternatív lehetőség a fogyasztása. Érdemes azonban arra figyelni, hogy allergizálhat.
Csináld magad: Máktej – video recept:
Vissza a kategória cikkeihez