Tartalomjegyzék
A meggyes mákos rétes az egyik legnépszerűbb rétes, akárcsak a klasszikus szilvás, almás vagy meggyes rétes. Talán még mindig a gyümölcsösek a legkeresettebbek, de a hagyományos túrós mellett már olyan különlegességek is megtalálhatók, elkészíthetők, mint például a sütőtökös rétes. Érdemes másféle ízekkel és nemcsak a hagyományosokkal próbálkozni, akár vegyes töltelék kombinációjával is kísérletezni, mert remek ízkombinációkat alkothatunk.
Ráadásul a rétestészta nemcsak édes gyümölcsös töltelékkel, hanem zöldséges, húsos, tojásos töltelékekkel is tölthető. Igazán csak a fantáziánk szab határt, akárcsak a kürtöskalács vagy a fánk esetén.
Zamatos meggyes mákos rétes recept kész réteslapból
Hozzávalók:
- 30 dkg magozott meggy vagy meggybefőtt
- 3 réteslap
- 2,5 dkg olvasztott vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál porcukor + a szóráshoz
- 10-12 dkg darált mák
- 1 dl forró tej
- kevés zsemlemorzsa vagy darált dió
A hagyományos meggyes mákos rétes elkészítési lépései:
- Először a meggyet csöpögtessük le egy szűrön.
- Aztán a mákot keverjük össze a kétféle cukorral (ha alapból cukrozott, akkor elég kevesebb is).
- Öntsük le a forró tejjel, keverjük össze és hagyjuk kihűlni.
- Majd egy megnedvesített konyharuhára fektessünk egy réteslapot.
- Kenjük meg vékonyan olvasztott vajjal, helyezzük rá a második lapot, azt is kenjük meg és tegyük rá a harmadik lapot is, amivel ugyanígy járjunk el.
- A felső lapot megszórjuk zsemlemorzsával és ráhalmozzuk a töltelék felét.
- A mákos tölteléket egyenletesen oszlassuk el rajta és tegyük rá a lecsöpögtetett meggyet is egyenletesen.
- A hosszabbik oldalánál kezdve szorosan tekerjük fel a konyharuha segítségével, a végeit nyomkodjuk le, hogy ne jöjjön ki belőle a töltelék.
- Az elkészült rudat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és a tetejüket is megkenjük az olvasztott vajjal vagy olajjal.
- A másik rudat is elkészítjük és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20-22 perc alatt készre sütjük.
- Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni.
TIPP: Ha szaftosabbra szeretnénk, keverhetünk hozzá pudingot is.
A tölteléket is készíthetjük többféleképpen. A tésztáját lehet sütni is, a készen vásárolt egy kicsit egyszerűbb, kevésbé időigényes, de persze a házilag készített az igazi. Szeletelés után porcukorral megszórva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Házi almás-meggyes-mákos rétes:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez