Tartalomjegyzék
A narancsos bögrés mákos süti rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető édesség, mely a mákos bögrés megbolondítása zamatos narancslekvárral és narancshéjjal. Egész évben bármikor remek választás, de a karácsonyi ünnepi asztalon is igazi különlegesség. Mivel pedig a hozzávalókat sem kell mérleggel mérni, rendkívül időspóroló, ami nem elhanyagolható szempont. Számos módon variálható, gazdagítható. A mák ráadásul nagyon egészséges, akárcsak a dió vagy a mandula, mégis rendkívül keveset fogyasztunk belőle.
Egyszerű narancsos bögrés mákos recept (a bögre: 2,5 dl)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 bögre finomliszt
- egy csomag sütőpor
- 1 bögre cukor
- 2 tojás
- 1 bögre tej
- 1 bögre darált mák
- 2 evőkanál étolaj
- csipet só
- frissen reszelt narancs (kezeletlen héjú) héja – ízlés szerint (elhagyható)
Töltelék:
- 25 dkg narancslekvár
Máz:
- fél bögre porcukor
- 4 evőkanál narancslé
A narancsos mákos bögrés süti elkészítési lépései:
- Keverjük el egy tálban a sütőport a liszttel és adjunk hozzá egy csipet sót, majd a darált mákot is.
- A cukrot keverjük össze a tojással és a kimért tejjel és adjuk hozzá a reszelt narancshéjat is.
- Adjuk hozzá a két evőkanálnyi étolajat is és keverjük össze a lisztes mákkal.
- Alaposan dolgozzuk össze a masszát majd öntsük kivajazott, kilisztezett – vagy sütőpapírral bélelt – tepsibe vagy kapcsos tortaformába (24cm-es).
- Egyenletesen oszlassuk el és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 25-30 perc alatt készre sül. Érdemes azért tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e, mert ez sütő függő is.
- Kihűlés után, vágjuk a tésztát ketté (párhuzamosan az asztal lapjával) és kenjük meg a narancslekvárral, majd ragasszuk össze őket és ezután szeleteljük a kívánt formára.
- Porcukorral még meg lehet szórni tálalás előtt, de ez el is hagyható.
Készíthetünk csoki- vagy cukormázat a tetejére, de ez el is hagyható. Igazán finom, zamatos, omlós sütemény lesz a végeredmény. Jó étvágyat hozzá!
TIPP: A narancslekvár sárgabarack lekvárral is helyettesíthető.
Mákos bögrés sütemény I Blondi konyhája:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez