Tartalomjegyzék
A tökös mákos rétes kevésbé ismert, mint a klasszikus szilvás, almás vagy meggyes rétes. Talán még mindig a gyümölcsösek a legnépszerűbbek, de a hagyományos túrós mellett már olyan különlegességek is megtalálhatók, elkészíthetők, mint például a sütőtökös rétes. Ennek pedig egy kicsit megbolondított változata a tökös mákos. Érdemes másféle ízekkel és nemcsak a hagyományosokkal próbálkozni, akár vegyes töltelék kombinációjával is kísérletezni, mert remek ízkombinációkat alkothatunk. Ebben nagy segítségünkre van a fűszerezés is.
Ráadásul a rétestészta nemcsak édes gyümölcsös töltelékkel, hanem zöldséges, húsos, tojásos töltelékekkel is tölthető. Igazán csak a fantáziánk szab határt, akárcsak a kürtöskalács vagy a fánk esetén.
Egyszerű tökös mákos rétes recept kész réteslapból
Hozzávalók:
- 30 dkg sütőtök
- 2 csomag réteslap
- 5 dkg vaj
- 8 dkg mazsola (elhagyható)
- 12 dkg darált mák
- 8 dkg porcukor
- 1 citrom frissen facsart leve és héja
- 1 kávéskanál fahéj
- kevés zsemlemorzsa vagy darált dió
A hagyományos tökös mákos rétes elkészítési lépései:
- Először a sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk és kevés enyhén sós vízben puhára főzzük.
- A mazsolát rumba vagy kevés vízbe beáztatjuk.
- Aztán a – lehetőleg bio – citromhéját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, félretesszük.
- Majd a mákot összekeverjük a porcukorral, a fahéjjal, a frissen reszelt citromhéjával és a levének a felével.
- Hozzáadjuk a leszűrt mazsolát és az apóra kockázott, leszűrt sütőtököt is.
- Óvatosan összekeverjük.
- Ezután 3 réteslapot benedvesített konyharuhára fektetünk és megkenjük őket vékonyn olvasztott vajjal.
- A felső lapot megszórjuk zsemlemorzsával és ráhalmozzuk a töltelék felét.
- Majd felhajtjuk a töltelékre a rövidebb tészta széleket és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, a végeit lenyomkodjuk, hogy ne jöjjön ki belőle a töltelék.
- Az elkészült rudat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és a tetejüket is megkenjük az olvasztott vajjal vagy olajjal.
- A másik rudat is elkészítjük és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20-25 perc alatt készre sütjük.
- Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni.
A tölteléket készíthetjük többféleképpen is. A tésztáját lehet sütni is, a készen vásárolt egy kicsit egyszerűbb, kevésbé időigényes, de persze a házilag készített az igazi. Szeletelés után fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Tökös-mákos rétes:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez