Tökös mákos rétes  

A tökös mákos rétes kevésbé ismert, mint a klasszikus szilvás, almás vagy meggyes rétes. Talán még mindig a gyümölcsösek a legnépszerűbbek, de a hagyományos túrós mellett már olyan különlegességek is megtalálhatók, elkészíthetők, mint például a sütőtökös rétes. Ennek pedig egy kicsit megbolondított változata a tökös mákos. Érdemes másféle ízekkel és nemcsak a hagyományosokkal próbálkozni, akár vegyes töltelék kombinációjával is kísérletezni, mert remek ízkombinációkat alkothatunk. Ebben nagy segítségünkre van a fűszerezés is.

Ráadásul a rétestészta nemcsak édes gyümölcsös töltelékkel, hanem zöldséges, húsos, tojásos töltelékekkel is tölthető. Igazán csak a fantáziánk szab határt, akárcsak a kürtöskalács vagy a fánk esetén.

Egyszerű tökös mákos rétes recept kész réteslapból

Hozzávalók:

  • 30 dkg sütőtök
  • 2 csomag réteslap
  • 5 dkg vaj
  • 8 dkg mazsola (elhagyható)
  • 12 dkg darált mák
  • 8 dkg porcukor
  • 1 citrom frissen facsart leve és héja
  • 1 kávéskanál fahéj
  • kevés zsemlemorzsa vagy darált dió

A hagyományos tökös mákos rétes elkészítési lépései:

  1. Először a sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk és kevés enyhén sós vízben puhára főzzük.
  2. A mazsolát rumba vagy kevés vízbe beáztatjuk.
  3. Aztán a – lehetőleg bio – citromhéját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, félretesszük.
  4. Majd a mákot összekeverjük a porcukorral, a fahéjjal, a frissen reszelt citromhéjával és a levének a felével.
  5. Hozzáadjuk a leszűrt mazsolát és az apóra kockázott, leszűrt sütőtököt is.
  6. Óvatosan összekeverjük.
  7. Ezután 3 réteslapot benedvesített konyharuhára fektetünk és megkenjük őket vékonyn olvasztott vajjal.
  8. A felső lapot megszórjuk zsemlemorzsával és ráhalmozzuk a töltelék felét.
  9. Majd felhajtjuk a töltelékre a rövidebb tészta széleket és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, a végeit lenyomkodjuk, hogy ne jöjjön ki belőle a töltelék.
  10. Az elkészült rudat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és a tetejüket is megkenjük az olvasztott vajjal vagy olajjal.
  11. A másik rudat is elkészítjük és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20-25 perc alatt készre sütjük.
  12. Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni.

A tölteléket készíthetjük többféleképpen is. A tésztáját lehet sütni is, a készen vásárolt egy kicsit egyszerűbb, kevésbé időigényes, de persze a házilag készített az igazi. Szeletelés után fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Tökös-mákos rétes:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom